آرتروز گردن چیست؟ علائم، علت و درمان اُستئوآرتریت گردن

آرتروز گردن، علائم و درمان

آرتروز گردن و به طور کلی بیماری‌های مختلف ستون فقرات مانند دیسک کمر، از شایع‌ترین بیماری‌ها در افراد مختلف و به خصوص سالمندان هستند که به دلیل فرسایش طبیعی بدن رخ می‌دهند. روش‌هایی وجود دارد که از بروز این بیماری‌ها جلوگیری کرد و در صورت بروز آن‌ها، در خانه آن‌ها را درمان کرد. در این مقاله به بررسی آرتروز گردن پرداخته‌ایم.

علت درد پشت گردن و شانه شما می‌تواند آرتروز گردن باشد و بهتر است توسط یک پزشک معاینه شوید. دکتر محمود یزدان پناهی یکی از بهترین متخصصان و جراحان ستون فقرات در کشور است که به همراه تیمی از پزشکان حرفه‌ای، بهترین درمان‌ها را برای بیماری‌های ستون فقرات به بیماران ارائه می‌کنند. برای اطلاعات بیش‌تر به پیج اینستاگرام دکتر یزدان پناهی سر بزنید.

مشاوره با دکتر یزدان پناهی

آرتروز گردن چیست؟

آرتروز گردن که به عنوان اسپوندیلوز گردنی نیز شناخته می‌شود، یک بیماری دژنراتیو است که مفاصل، دیسک‌ها و استخوان‌های گردن را تحت تاثیر قرار می‌دهد. آرتروز گردن یک بیماری شایع مرتبط با سن است و معمولا در اثر ساییدگی مهره‌ها و پارگی دیسک‌ها در طول زمان ایجاد می‌شود.

در آرتروز گردن، غضروف بین مهره‌ها به مرور تخریب شده و منجر به تغییراتی در ساختار گردن می‌شود. با گذشت زمان، استخوانی به نام خار استخوانی ممکن است در لبه‌های مهره‌ها ایجاد شود. این خارهای استخوانی می‌توانند به اعصاب و نخاع فشار وارد کنند و منجر به علائم و ناراحتی‌های مختلفی شوند.

تغییرات دژنراتیو در گردن نیز می‌توانند دیسک گردن را تحت تاثیر قرار دهند. این دیسک‌ها به عنوان بالشتک بین مهره‌ها عمل کرده و انعطاف‌پذیری و جذب شوک ناشی از ضربه را فراهم می‌کنند. در آرتروز گردن، دیسک‌ها ممکن است نازک‌تر شده و مقداری از محتوای آب خود را از دست بدهند و در نتیجه ارتفاع دیسک کاهش یافته و انعطاف‌پذیری کاهش می‌یابد. در نهایت ممکن است پارگی دیسک گردن نیز رخ دهد.

در نتیجه این تغییرات، ناحیه آسیب‌دیده گردن ممکن است سفت شده و دامنه حرکتی طبیعی خود را از دست بدهد. مفاصل ممکن است ملتهب شده و باعث درد و ناراحتی شوند. ماهیچه‌ها و رباط‌های اطراف نیز ممکن است تحت تاثیر قرار گیرند که خطرات گرفتگی گردن را افزایش می‌دهد.

از عواملی که می‌توانند در ایجاد آرتروز گردن نقش داشته باشند، می‌توان به سن، آسیب‌های قبلی گردن، حرکات تکراری گردن، وضعیت نامناسب بدن و گردن در طول روز، سیگار کشیدن و عوامل ژنتیکی اشاره کرد. به‌علاوه، برخی مشاغل یا فعالیت‌هایی که شامل بلند کردن اجسام سنگین هستند، ممکن است خطر ابتلا به آرتروز گردن را افزایش دهند.

آرتروز گردن چیست و چگونه درمان می شود

آرتروز گردن و سرگیجه

سرگیجه یک علامت رایج است که می‌تواند با آرتروز گردن همراه باشد. ارتباط بین سرگیجه و آرتروز گردن در درجه اول به دلیل فشرده شدن یا تحریک اعصاب و عروق خونی در ناحیه گردن است.

هنگامی که مفاصل ستون فقرات در گردن تحت تاثیر قرار می‌گیرند، ممکن است باعث ایجاد تغییر در راستای مهره‌ها و تشکیل خارهای استخوانی شوند. این تغییرات ساختاری بر اعصاب و عروق خونی مجاور فشار وارد کرده و بر عملکرد طبیعی آن‌ها تاثیر می‌گذارند.

فشرده شدن یا تحریک برخی اعصاب در گردن، مانند عصب دهلیزی، می‌تواند سیگنال‌هایی را که برای حفظ تعادل و هماهنگی به مغز ارسال می‌شوند، مختل کند. این عامل می‌تواند منجر به سرگیجه، سبکی سر، احساس چرخش سر یا از دست دادن تعادل شود.

علاوه بر این، کاهش جریان خون به مغز ناشی از فشرده شدن یا تحریک عروق خونی در گردن نیز ممکن است به ایجاد سرگیجه کمک کند. کاهش جریان خون به مغز می‌تواند منجر به کاهش میزان اکسیژن و مواد مغذی در مغز شده و منجر به سرگیجه شود.

توجه به این نکته مهم است که سرگیجه می‌تواند دلایل مختلفی داشته باشد و آرتروز گردن تنها یک عامل احتمالی است که در بروز آن نقش دارد.

آرتروز گردن و درد دست

آرتروز گردن می‌تواند از طریق پدیده‌ای به نام رادیکولوپاتی به درد دست مربوط شود. رادیکولوپاتی زمانی رخ می‌دهد که اعصابی که از نخاع در گردن منشعب می‌شوند فشرده یا تحریک شده و مناطق دیگر بدن را تحت تاثیر قرار دهند.

در آرتروز گردن، مفاصل و دیسک‌های ستون فقرات گردن تحلیل رفته و می‌توانند منجر به باریک شدن فضاهایی شوند که از طریق آن‌ها اعصاب نخاعی از ستون فقرات خارج می‌شوند. این باریک شدن می‌تواند منجر به فشرده شدن اعصاب شود که منجر به درد، بی‌حسی و ضعف می‌شود. این علائم از گردن به دست‌ها نیز سرایت می‌کنند و به همین دلیل ممکن است همراه با درد گردن، درد و ناراحتی را در دست‌های خود نیز تجربه کنید.

هنگامی که اعصاب گردن تحت تاثیر قرار می‌گیرند، می‌توانند باعث درد یا علائم ارجاعی در دست شوند. توزیع خاص درد دست‌ها و سایر علائم بستگی به این دارد که کدام رشته عصبی تحت تاثیر مهره‌های گردن قرار گرفته است.

  • فشرده‌سازی ریشه عصبی C6: فشرده‌سازی ریشه عصبی C6 می‌تواند باعث درد و ضغف شود که به انگشت شست و اشاره تابیده می‌شود. همچنین ممکن است قسمت بیرونی ساعد را نیز تحت تاثیر قرار دهد.
  • فشرده‌سازی ریشه عصبی C7: فشرده‌سازی ریشه عصبی C7 می‌تواند باعث درد در انگشت میانی شود. همچنین عضله سه سر در پشت بازو نیز تحت تاثیر قرار می‌گیرد.
  • فشرده‌سازی ریشه عصبی C8: فشرده‌سازی ریشه عصبی C8 باعث درد در انگشت حلقه و انگشتان کوچک دست‌ها می‌شود. همچنین ممکن است روی سفت کردن عضلات دست‌ها و هماهنگی بین آن‌ها تاثیر داشته باشد.

با این حال باید بدانید که دست‌درد می‌تواند دلایل مختلفی داشته باشد و همه دردهای دست ارتباط مستقیمی با آرتروز گردن ندارند. سایر بیماری‌ها مانند سندرم کارپل تونل یا نوروپاتی محیطی نیز می‌توانند باعث درد دست شوند.

علائم آرتروز گردن

آرتروز گردن در نتیجه ساییدگی و پارگی طبیعی مهره‌ها ستون فقرات گردن در طول زمان رخ می‌دهد. علائم آرتروز گردن می‌تواند از فردی به فرد دیگر متفاوت باشد، در ادامه برخی از علائم رایج را معرفی کرده‌ایم:

  • گردن‌درد: درد مداوم یا مزمن در گردن یکی از علائم اولیه آرتروز گردن است. درد ممکن است آرام یا تیز باشد و می‌تواند به شانه‌ها، بازوها یا قسمت بالایی پشت سرایت کند
  • سفتی: ممکن است در حرکت آزادانه گردن خود به دلیل سفتی و کاهش دامنه حرکت دچار مشکل شوید. این سفتی می‌تواند روی چرخاندن سر یا نگاه کردن به بالا و پایین اثر بگذارد.
  • سردرد: آرتروز در گردن گاهی اوقات می‌تواند منجر به سردردهای شدید یا میگرن شود که از ناحیه گردن منشا می‌گیرند.
  • ضعف عضلانی: با پیشرفت بیماری، ممکن است متوجه ضعف در عضلات بازوها یا شانه های خود شوید.
  • بی‌حسی: اعصاب تحریک شده یا تحت فشار در گردن می‌توانند باعث احساس بی‌حسی، گزگز یا سوزش شوند که به بازوها و دست‌ها هم سرایت می‌کنند.
  • صداهای مهره‌ها: ممکن است وقتی گردن خود را حرکت می‌دهید، صدای ترک خوردن، ساییدن یا کوبیده شدن را تجربه کنید. این صداها نتیجه مالش غیرعادی استخوان‌ها و مفاصل به هم هستند.
  • مشکلات تعادل و هماهنگی: در برخی موارد، آرتروز گردن می‌تواند بر تعادل و هماهنگی تاثیر بگذارد و منجر به بی‌ثباتی هنگام راه رفتن و انجام فعالیت‌های روزانه شود.

تفاوت دیسک گردن با آرتروز گردن

آرتروز گردن و دیسک گردن دو بیماری متفاوت هستند که بر ستون فقرات گردن تاثیر می‌گذارند. در ادامه یک مقایسه کوتاه بین تفاوت دیسک گردن و آرتروز گردن را فراهم کرده‌ایم:

آرتروز گردن:

  • آرتروز گردن در درجه اول شامل تخریب دیسک‌ها و مفاصل گردن به دلیل ساییدگی و پارگی ناشی از افزایش سن است.
  • با گذشت زمان، دیسک بین مهره‌ها می‌توانند انعطاف پذیری و قابلیت ضربه‌گیری خود را از دست بدهند و منجر به سفتی و کاهش تحرک شود.
  • منجر به تشکیل خارهای استخوانی و باریک شدن کانال نخاعی می‌شود.
  • علائم می‌تواند شامل گردن‌درد، سفتی، محدودیت دامنه حرکتی، سردرد، ضعف عضلانی، بی‌‌حسی و صداهای ساییدن یا کوبیده شدن در حین حرکت گردن باشد.

بیماری دیسک گردن:

  • بیماری دیسک گردن به تحلیل رفتن یا فتق دیسک‌های بین مهره‌ای در ستون فقرات گردن اشاره دارد.
  • معمولا در نتیجه پیری طبیعی، فشار مکرر، آسیب یا وضعیت نامناسب ظاهر می‌شود.
  • از شایع ترین علائم دیسک گردن می‌توان به درد گردن، تابش درد در شانه ها و دست‌ها، گزگز در دست‌ها، ضعف عضلانی و تغییر در رفلکس‌ها اشاره کرد.

تفاوت دیسک گردن با آرتروز گردن

در حالی که هم آرتروز گردن و هم دیسک گردن می‌توانند با علائم مشابه ظاهر شوند، علل زمینه‌ای، درمان آن‌ها و مراقبت های بعد از جراحی دیسک گردن و آرتروز گردن متفاوت هستند.

پیشنهاد مطالعه: آیا دیسک گردن خوب میشود؟

ورزش برای آرتروز گردن

قبل از انجام هر ورزش با یک فیزیوتراپیست یا متخصص خود مشورت کنید تا از مفید بودن آن برای گردنتان اطمینان حاصل کنید. در ادامه مفیدترین ورزش برای دیسک گردن را شرح داده‌ایم.

  • شنا: شنا ورزشی مفید و کم‌خطر است که قدرت و انعطاف‌پذیری کلی بدن را افزایش می‌دهد بدون این‌که فشار بیش از حد به مفاصل گردن وارد کند. شنا کردن مقاومت ملایمی ایجاد می‌کند که برای تقویت عضلات گردن مفید است.
  • پیاده‌روی: پیاده‌روی یک ورزش ساده و در دسترس است که سلامت قلب و عروق و سلامت کلی بدن را ارتقا می‌دهد. پیاده‌روی به حفظ تحرک مفاصل کمک کرده و به طور کلی روی دیسک گردن اثر مناسبی دارد.
  • کشش گردن: کشش‌های ملایم گردن را برای بهبود انعطاف‌پذیری و کاهش سفتی انجام دهید. به عنوان مثال می‌توان به چرخش گردن، خم شدن به پهلو و حرکات ملایم به جلو و عقب اشاره کرد. حتما این تمرینات را به آرامی انجام دهید و از هر حرکتی که باعث درد می‌شود، خودداری کنید.
  • تمرینات تقویتی: تقویت عضلات پشتیبان اطراف گردن می‌تواند به تثبیت مهره‌ها و عضلات و کاهش فشار روی مفاصل آسیب‌دیده کمک کند. تمرینات ایزومتریک اثر مفیدی روی عضلات گردن می‌گذارند.
  • یوگا و پیلاتس: این تمرینات می‌توانند به بهبود وضعیت بدنی، انعطاف‌پذیری و قدرت هسته مرکزی بدن کمک کنند که به طور غیرمستقیم برای گردن مفید هستند. با این حال، انتخاب ژست‌های ملایم و اصلاح‌شده‌ای که از فشار بیش از حد بر گردن جلوگیری می‌کنند، بسیار مهم است.

درمان آرتروز گردن

هدف درمان آرتروز گردن، مدیریت درد، کاهش التهاب، بهبود تحرک گردن و بهبود عملکرد کلی است. در ادامه چند درمان رایج برای آرتروز گردن آورده شده است:

  • داروها: داروهای ضد التهابی غیر استروئیدی می‌توانند به تسکین درد و کاهش التهاب در گردن کمک کنند. داروهای بدون نسخه مانند ایبوپروفن یا داروهای تجویزی ممکن است توسط پزشک توصیه شوند. در برخی موارد، شل‌کننده‌های عضلانی تجویز می‌شوند و حتی ممکن است مستقیما به گردن تزریق شوند.
  • فیزیوتراپی: یک فیزیوتراپیست می‌تواند یک برنامه ورزشی سفارشی برای بهبود قدرت، انعطاف‌پذیری و وضعیت گردنتان طراحی کند. او ممکن است از تکنیک‌هایی مانند درمان دستی، گرما یا سرما درمانی، اولتراسوند یا تحریک الکتریکی برای کاهش درد و بهبود تحرک استفاده کند.
  • بریس‌ها یا یقه‌های گردن: اگر درد تیز و شدیدی در گردن خود احساس کنید، پزشک ممکن است استفاده موقت از بند یا یقه گردن را برای ایجاد حمایت و محدود کردن حرکت گردن توصیه کند. با این حال، باید از استفاده طولانی مدت از گردن‌بند اجتناب شود زیرا ممکن است منجر به ضعیف شدن و وابستگی عضلات شوند.
  • اصلاح سبک زندگی: ایجاد تغییرات خاص در سبک زندگی می‌تواند به مدیریت علائم آرتروز گردن و جلوگیری از دیسک گردن کمک کند. حفظ وضعیت بدنی خوب ، دانستن این که چه کارهایی برای دیسک گردن ضرر دارد، استراحت در حین انجام کارهای تکراری و استفاده از تجهیزات ارگونومیک فشار وارده به مفاصل را کاهش می‌دهند.
  • تزریق: در برخی موارد، تزریق کورتیکواستروئید به مفاصل آسیب‌دیده می‌تواند با کاهش التهاب و درد، تسکین کوتاه‌مدتی را به همراه داشته باشد.
  • جراحی: جراحی ستون فقرات معمولا زمانی در نظر گرفته می‌شود که درمان‌های عادی پاسخ‌گو نباشند یا وضعیت بیمار بسیار حاد باشد. گزینه‌های جراحی برای آرتروز گردن ممکن است شامل فیوژن مهره‌ها، جایگزینی دیسک، یا روش‌های رفع فشار برای کاهش فشار عصبی باشند.

درمان آرتروز گردن

پیشنهاد مطالعه: آیا پارگی دیسک گردن خطرناک است؟

قرص برای آرتروز گردن

انواع مختلفی از داروها وجود دارند که ممکن است برای مدیریت علائم آرتروز گردن تجویز شود. در ادامه برخی از قرص‌های رایج برای آرتروز گردن را معرفی کرده‌ایم:

  • داروهای ضد التهابی غیراستروئیدی: داروهای غیراستروئیدی مانند ایبوپروفن یا ناپروکسن اغلب برای کاهش درد و التهاب مرتبط با آرتروز گردن توصیه می‌شوند.
  • استامینوفن: استامینوفن می‌تواند به تسکین درد مرتبط با آرتروز گردن کمک کند. این دارو بدون نسخه در دسترس است.
  • مسکن‌ها: در موارد شدید یا زمانی که سایر داروها بی‌اثر هستند، ممکن است برای تسکین کوتاه‌مدت درد، مسکن‌هایی مانند وایکودین تجویز شوند.
  • شل‌کننده‌های‌عضلانی: شل‌کننده‌های عضلانی مانند سیکلوبنزاپرین یا متوکاربامول ممکن است برای تسکین اسپاسم عضلانی و کاهش درد در گردن و عضلات اطراف آن تجویز شوند.
  • کورتیکواستروئیدها: در برخی موارد، کورتیکواستروئیدهای خوراکی مانند پردنیزون برای مدت کوتاهی تجویز می‌شوند تا التهاب شدید مفاصل کاهش پیدا کند.

فیزیوتراپی برای کنترل درد ناشی از آرتروز گردن موثر است؟

استئوآرتریت ستون فقرات گردنی یک بیماری شایع است که باعث درد و سفتی در گردن می شود؛ از این رو همه افراد به دنبال روش‌های درمان موثر در این رابطه هستند. یکی از این موارد، استفاده از فیزیوتراپی برای کنترل و کاهش درد ناشی از آرتروز گردن است. با بررسی‌های انجام شده بر نمونه‌های تحت مراقبت، می‌توان به این نتیجه رسید که استفاده از این متد می‌تواند برای کنترل درد در بازه‌های 4 الی 12 هفته موثر باشد.
نکته ضروری در این رابطه که باید حتما آن را مدنظر قرار دهید و سپس اقدام کنید، استفاده از مشاوره‌های پزشک متخصص است. در نهایت و پس از استفاده از فیزیوتراپی برای کنترل استئوآرتریت ستون فقرات گردنی مراجعه به پزشک و درمان اساسی این بیماری است و تمامی روش‌های دیگر، به عنوان گزینه‌های جانبی و موقت در اختیار شما هستند.

میزان فراگیری آرتروز گردن چقدر است؟

در رابطه با میزان فراگیری آرتروز گردن که یکی از شایع ترین نوع آرتروز ستون فقرات است؛ تخمین زده می‌شود که 8.5 درصد از جمعیت بزرگسال ایالات متحده را تحت تاثیر قرار دهد. این بیماری با افزایش سن شایع‌تر می‌شود و در حال حاضر و جدیدترین آمار سال 2024، 60 درصد از افراد بالای 65 سال به نوعی آرتروز گردن مبتلا هستند.
جالب است بدانید با بررسی نمونه‌های آمارگیری متوجه می‌شویم که زنان بیشتر از مردان به آرتروز گردن مبتلا می‌شوند.

ارتباط بین آرتروز گردن و کمر چیست؟

آرتروز گردن و کمر هر دو نوع آرتروز هستند که مفاصل ستون فقرات را تحت تاثیر قرار می‌دهند. اگرچه این دو بیماری در ناحیه‌های مختلف بدن رخ می‌دهند؛ اما می‌توانند با هم مرتبط باشند و بر یکدیگر تاثیر بگذارند.

شباهت‌ها تفاوت‌ها
علل؛ آرتروز گردن و کمر می‌توانند ناشی از عوامل مختلفی از جمله افزایش سن، ساییدگی و پارگی مفاصل، آسیب و بیماری‌های خود ایمنی باشند. مکان؛ آرتروز گردن مفاصل ستون فقرات در گردن را تحت تاثیر قرار می‌دهد، در حالی که آرتروز کمر مفاصل ستون فقرات در ناحیه کمر را تحت تاثیر قرار می دهد.
علائم؛ هر دو نوع آرتروز می‌توانند باعث درد، سفتی، محدودیت حرکت و ضعف در ناحیه آسیب دیده شوند. علائم؛ آرتروز گردن ممکن است باعث درد، سردرد، سرگیجه و مشکلات عصبی در بازوها و دست ها شود. آرتروز کمر ممکن است باعث درد، سیاتیک (درد در پاها) و مشکلات مثانه و روده شود.
درمان؛ درمان هر دو نوع آرتروز شامل روش‌های مشابهی مانند دارو، فیزیوتراپی، تزریق و در برخی موارد جراحی می‌شود.

علل؛
علائم؛

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
dryazadanpanahi

دکتر یزدان پناهی

دانش‌اموخته‌ دانشگاه شهید بهشتی تهران. رتبه برتر بورد تخصصی جراحی مغز و اعصاب. سابقه ۷ سال انجام اعمال پیچیده قاعده جمجمه و تومور های‌مغزی و نخاع , سابقه ۷ سال اعمال پیچیده ستون فقرات

پست های مرتبط

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

برای امنیت ، استفاده از سرویس ریکپچای گوگل الزامی است که منوط به خط مشی رازداری و شرایط استفاده گوگل است.