گرفتگی عضلات گردن

گرفتگی عضلات گردن، انقباض غیرارادی عضلات است که به دلایل مختلفی رخ می‌دهد و می‌تواند درد زیادی به همراه داشته باشد. این گرفتگی‌ها معمولا با دردهای بخش‌های دیگر هم همراه هستند. ما در این مقاله به گرفتگی گردن، علت‌ها و درمان آن پرداخته‌ایم.

گردن‌درد، سردرد و درد شانه‌ها ممکن است به دلیل وجود یک مشکل عصبی باشد. دکتر محمود یزدان پناهی، جراح و متخصص مغز و اعصاب، یکی از بهترین پزشکان در زمینه درمان مشکلات مغز و اعصاب مانند تومور نخاعی یا دیسک گردن است. برای اطلاعات بیش‌تر، می‌توانید به پیج اینستاگرام دکتر به آدرس dr.mahmood.yazdanpanahi سر بزنید.

مشاوره با دکتر یزدان پناهی

گرفتگی عضلات گردن و سردرد

درد گردن گاهی اوقات ممکن است علاوه بر گردن در بخش‌های دیگر بدن مانند سر هم نمایان شود. این نوع از سردرد به علت درد پشت گردن ایجاد می‌شود؛ این درد نیز ممکن است به دلیل دیسک گردن یا پارگی دیسک گردن ایجاد شده باشد.

 این درد معمولا در بخش بالایی گردن و پشت سر است و با گرفتگی عضلات گردن و درد در پشت سر همراه است. سردرد ناشی از گردن درد تیزی ندارد اما در این نوع از سردرد پشت سر به‌طور مداوم درد می‌گیرد و با تکان دادن گردن، درد بیش‌تر می‌شود.

هنگامی که عضلات گردن دچار اسپاسم می شوند، می توانند باعث انتقال درد به سر و در نتیجه سردرد شوند. این اسپاسم‌ها می‌توانند توسط عوامل مختلفی مانند وضعیت نامناسب بدن و گردن، استرس، کشیدگی عضلانی، ضربه به گردن، یا بیماری‌های زمینه‌ای ایجاد شوند.

اسپاسم در عضلات گردن می‌تواند عصب‌های منتهی به سر را تحریک کرده و منجر به ایجاد سردرد شود. درد معمولا در یک طرف سر تجربه می‌شود و ممکن است از گردن به پشت سر، شقیقه‌ها یا پشت چشم‌ها منتشر شود. سردرد همچنین ممکن است با سفتی گردن، محدودیت حرکت گردن و حساسیت در عضلات آسیب دیده همراه باشد.

گرفتگی عضلات گردن و سردرد ناشی از آن

توجه به این نکته ضروری است که همه سردردها ناشی از اسپاسم عضلانی گردن نیستند و انواع دیگر سردردها مانند میگرن یا سردردهای تنشی منشا متفاوتی دارند. نوع سردرد ناشی از گرفتگی عضلات گردن با سردردهای دیگر متفاوت است؛‌ این درد  می‌تواند خفیف اما طولانی باشد.

گرفتگی عضلات گردن و کتف

به طور کلی گرفتگی گردن می‌تواند باعث درد شانه و کتف نیز شود. هنگامی که عضلات گردن دچار اسپاسم می‌شوند، می‌توانند درد را به ناحیه کتف هدایت کنند. این اتفاق به این دلیل رخ می‌دهد که اعصابی که در گردن، شانه و کتف وجود دارند، از یک شاخه عصبی جدا می‌شوند. در نتیجه زمانی که گرفتگی گردن رخ می‌دهد، سیگنال‌های درد ممکن است باعث درد گرفتن کتف هم بشوند یا کتف باعث ایجاد درد گردن شده باشد.

 علاوه بر این، عضلات گردن و کتف‌ها به هم مرتبط هستند، بنابراین تنش یا اسپاسم در یک گروه عضلانی می‌تواند بر عملکرد عضلات اطراف تاثیر داشته باشد و منجر به درد و ناراحتی بیشتر شود. درد گرفتن کتف و سپس گردن، از شایع ترین علائم دیسک گردن است که گاهی اوقات نادیده گرفته می‌شود.

از دلایل دیگر درد کتف همزمان با گرفتگی گردن، می‌توان به نقاط ماشه‌ای یا Trigger Points اشاره کرد. نقاط ماشه‌ای درواقع نقاطی بسیار تحریک‌پذیر هستند که در یک بافت عضلانی وجود دارند؛ اعمال فشار به این نقاط می‌تواند با درد بسیار زیادی همراه باشد. گرفتگی عضلات گردن ممکن است باعث ایجاد نقاط ماشه‌ای شود و درد از این طریق به کتف‌ها هم انتقال یابد.

گرفتگی عضلات گردن و کتف

وضعیت نامناسب شانه‌ها و گردن نیز می‌تواند باعث گرفتگی عضلات گردن و کتف‌ها شود. کشش بیش از حد این بخش‌ها یا وارد شدن ضربه شدید می‌تواند باعث اسپاسم عضلات شود.

گرفتگی عضلات گردن در بارداری

نزدیک به نصف زنان باردار، دچار گرفتگی عضلات گردن و سایر بخش‌های بدن می‌شوند. این اتفاق به دلیل تغییرات وزن،‌ هورمون‌ها و سبک زندگی رخ می‌دهد. اضافه شدن وزن در زنان باردار ممکن است باعث ایجاد فشار بیش‌تر به گردن و در نتیجه اسپاسم عضلات شود.

گرفتگی گردن ناشی از بارداری اتفاق غیر معمولی نیست و می‌توانید با انجام چند کار ساده درد آن را کنترل کنید و بهبود دهید. در صورتی که درد کم‌تر نشد، باید به پزشک متخصص مراجعه کنید. در ادامه لیستی از کارهای مناسب برای کاهش درد گرفتگی گردن در زمان بارداری آورده‌ایم:

  • حالت بدن صحیح خود را حفظ کنید: مطمئن شوید که با وضعیت مناسب نشسته و ایستاده‌اید، ستون فقرات خود را صاف نگه دارید و از افتادن شانه‌هایتان جلوگیری کنید. خم شدن بیش از حد و خم شدن نامناسب در زمان بارداری می‌تواند باعث گرفتگی گردن شود.
  • تمرینات کششی منظم داشته باشید: کشش‌های ملایم تنش وارد به گردن را کاهش می‌دهند. به آرامی سر خود را به جلو، عقب و از یک طرف به سمت دیگر خم کنید و هر کشش را چند ثانیه نگه دارید.
  • آب درمانی تاثیر به‌سزایی روی کاهش درد دارد: از کیسه‌های آب گرم و سرد برای خون‌رسانی بهتر به عضلات گردن استفاده کنید.
  • استراحت کنید و وضعیت بدن خود را تغییر دهید: از ماندن در یک وضعیت برای مدت طولانی خودداری کنید. اگر زمان زیادی را به صورت نشسته می‌گذرانید، هر یک ساعت برخیزید و قدم بزنید. اگر برای مدت طولانی می‌ایستید، سعی کنید برای نشستن زمان مناسبی را در نظر بگیرید.
  • از بالش مناسب استفاده کنید: بالش‌های طبی، سر و گردن را در وضعیت صحیح نگه می‌دارند و از ایجاد فشار روی گردن جلوگیری می‌کنند.

درصورتی که اسپاسم عضلات متوقف نشد یا کاهش پیدا نکرد، به یک متخصص مراجعه کنید.

علت گرفتگی عضلات گردن

هرکسی ممکن است اسپاسم گردن را تجربه کند؛ گرفتگی گردن دلایل بسیار زیادی می‌تواند داشته باشد اما شایع‌ترین علت آن وضعیت نامناسب بدن در زمان انجام فعالیت‌های روزانه است. سپری کردن زمان زیادی پشت مانیتور و تلفن‌ همراه، می‌تواند باعث گرفتگی عضلات شود. حتی اگر برنامه ورزشی منظم داشته باشید، احتمال این که دچار گرفتگی گردن شوید، وجود دارد. در لیست زیر دلایل گرفتگی عضلات گردن آورده شده‌اند:

  • کشیدگی عضلانی: کشش یا استفاده بیش از حد از عضلات گردن، که اغلب به دلیل حالت نامناسب بدن رخ می‌دهند، می‌توانند باعث کشیدگی و اسپاسم عضلات شوند. بلندکردن مکرر اجسام سنگین، مخصوصا با حالت بدن نادرست، فشار زیادی به گردن وارد می‌کند.
  • فتق دیسک گردن: هنگامی که دیسک بین مهره‌های گردن آسیب می‌بیند، عضلات و اعصاب مجاور تحریک می‌شوند و اسپاسم رخ می‌دهد.
  • ضربه شلاقی: حرکت ناگهانی و شدید گردن به عقب و جلو، که اغلب در تصادفات رانندگی دیده می‌شود. این حادثه میتواند به عضلات، رباط‌ها و تاندون‌ها آسیب برساند و باعث ایجاد اسپاسم شود.
  • استرس و اضطراب: استرس می‌تواند منجر به تنش عضلانی و اسپاسم عضلات گردن شود.
  • کم آبی یا عدم تعادل الکترولیت‌ها: کمبود مایعات یا عدم تعادل در الکترولیت‌هایی مانند کلسیم، منیزیم یا پتاسیم می‌تواند باعث گرفتگی و اسپاسم عضلانی شود.
  • دیستونی دهانه رحم: یک اختلال عصبی است که با انقباضات غیرارادی عضلات گردن، سر به شکل غیرارادی در جهات مختلف حرکت می‌کند.
  • تنگی نخاع: در این حالت فضای کانال نخاعی باریک‌تر می‌شود و فشار وارد شده به اعصاب، می‌تواند باعث اسپاسم عضلات و مشکلات دیگر شود.
  • آرتروز و روماتیسم ستون فقرات، یکی از شایع‌ترین دلایل گرفتگی عضلات گردن است. جراحی دیسک گردن یا جراحی ستون فقرات می‌تواند به درمان این بیماری‌ها و درنتیجه اسپاسم‌ها کمک کند.
  • گاهی اوقات ممکن است که گرفتگی گردن دلیل خاصی نداشته باشد یا پزشک نتواند دلیل ایجاد این عارضه را پیدا کند.

دلایل گرفتگی عضلات گردن چیست؟

خطرات گرفتگی عضلات گردن

  • درد و ناراحتی شدید: اسپاسم عضلات گردن می‌تواند منجر به درد و ناراحتی شدید در ناحیه گردن شود و حرکت یا انجام فعالیت‌های روزانه را دشوار کند.
  • دامنه حرکت محدود: اسپاسم عضلانی می‌تواند حرکت گردن را محدود کند و در نتیجه دامنه حرکتی محدودی داشته باشید. این موضوع می‌تواند فعالیت‌هایی مانند رانندگی، کار یا ورزش را مختل کند.
  • سردرد: گرفتگی گردن می‌تواند باعث سردرد تنشی یا میگرن شود.
  • فشار روی عصب‌ها: اسپاسم گردن ممکن است اعصاب مجاور گردن را تحت فشار قرار دهد و منجر به گزگز، بی‌حسی یا ضعف در شانه‌ها، بازوها و دست‌ها شود.
  • رادیکولوپاتی گردنی: اگر گرفتگی عضلات گردن ادامه‌دار باشد و بدتر شود، می‌تواند اعصاب نخاعی را فشرده کند و منجر به رادیکولوپاتی گردنی شود. این وضعیت ممکن است باعث درد، بی‌حسی، ضعف یا احساس سوزن سوزن شدن شود.
  • اختلالات خواب: گرفتگی عضلات گردن ممکن است یافتن یک موقعیت خواب راحت را دشوار کند و منجر به اختلال در خواب شود.
  • تاثیرات عاطفی: درد و ناراحتی مداوم ناشی از اسپاسم عضلات گردن م‌تواند به طور قابل توجهی بر سلامت عاطفی فرد تاثیر بگذارد و منجر به استرس، تحریک‌پذیری بیش‌تر، اضطراب و افسردگی شود.
  • کاهش کیفیت زندگی: گرفتگی گردن می‌تواند به طور قابل‌توجهی کیفیت کلی زندگی را مختل کرده و فعالیت‌های ساده روزمره را دردناک و دشوار کند.
این مطلب را از دست ندهید: جراحی دیسک گردن با لیزر

ورزش برای گرفتگی عضلات گردن

  • کشش گردن: به آرامی سر خود را به سمت یک شانه خم کنید، ۱۰ تا ۱۵ ثانیه نگه دارید و سپس در سمت دیگر تکرار کنید. همچنین می‌توانید به آرامی سر خود را به جلو، عقب، چپ و راست خم کنید و برای چند ثانیه در هر حالت نگه دارید.
  • تمرینات دامنه حرکتی گردن: به آرامی سر خود را از یک طرف به سمت دیگر بچرخانید؛ چرخش را فقط تا زمانی ادامه دهید که احساس راحتی می‌کنید و فشار بیش از اندازه به گردن خود وارد نکنید. سپس به آرامی سر خود را به جلو و عقب و از گوش به گوش دیگر خم کنید. این حرکات را چند بار در هر جهت تکرار کنید.
  • شانه بالا انداختن: شانه‌های خود را به سمت گوش‌های خود بلند کنید، چند ثانیه نگه دارید و سپس رها کنید.

درمان گرفتگی عضلات گردن

درصورتی که گرفتگی عضلات به دلیل بیماری‌هایی جدی مانند دیسک گردن یا ضربه شدید در تصادفات نباشد، می‌توان آن را در خانه درمان و درد ناشی از اسپاسم عضلات را کنترل کرد. این روش‌ها ممکن است در جلوگیری از دیسک گردن هم موثر باشند.

اگر دیسک گردن ناشی از بیماری‌های جدی باشد یا با درمان‌های خانگی درمان نشود، حتما باید به پزشکی متخصص مراجعه کنید. در این صورت پزشک با داروها و تمرین‌های خاص یا در شرایط حاد با جراحی، گرفتگی عضلات را درمان می‌کند.

این مقاله را از دست ندهید: مراقبت های بعد از جراحی دیسک گردن

درمان گرفتگی عضلات در خانه

  1. کشش گردن یکی از بهترین راه‌ها برای شل کردن عضلات گردن است. گردن خود را در جهات مختلف به آرامی بکشید و این کار را تا جایی که احساس فشار نکنید، ادامه دهید. فعالیت گردن باعث خون‌رسانی بهتر و درنتیجه شل شدن راحت‌تر عضلات هم می‌شود.
  2. بسیاری از گرفتگی‌ها با ماساژ گردن رفع می‌شوند. با فشار ملایم انگشتان روی ناحیه سفت‌شده، عضلات را شل‌تر کنید. بافت‌های منقبض را به شکل دایره‌ای ماساژ دهید تا عضلات شل‌تر شوند.
  3. ذهن خود را آرام کنید؛ بسیاری از اوقات، گرفتگی عضلات ناشی از ذهن ناآرام و استرس زیاد است.
  4. در زمان خواب، سر، گردن و بدنتان باید در یک راستا باشد تا کم‌ترین فشار به عضلات گردن وارد شود.
  5. از کیسه‌های آب گرم و آب یخ استفاده کنید. می‌توانید ابتدا کیسه آب یخ را روی گردن خود قرار دهید و سپس از کیسه آب گرم استفاده کنید. در این حالت عضلات انبساط پیدا می‌کنند و خون‌رسانی به گردن راحت‌تر می‌شود.

قرص برای گرفتگی عضلات گردن

به طور کلی قرص خاصی برای درمان گرفتگی گردن وجود ندارد؛ با این حال می‌توانید از مسکن‌های بدون نسخه مانند ایبوپروفن استفاده کنید تا درد و التهاب عضلات را کاهش دهید.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
dryazadanpanahi

دکتر یزدان پناهی

دانش‌اموخته‌ دانشگاه شهید بهشتی تهران. رتبه برتر بورد تخصصی جراحی مغز و اعصاب. سابقه ۷ سال انجام اعمال پیچیده قاعده جمجمه و تومور های‌مغزی و نخاع , سابقه ۷ سال اعمال پیچیده ستون فقرات

پست های مرتبط

سردرد در بارداری
مغز

سردرد در بارداری

بسیاری از افراد در دوران بارداری دچار سردردهای خفیف می‌شوند. این نوع سردردها اغلب می‌تواند در نتیجه تغییرات هورمونی ایجاد شود. این سردردها در چند

ادامه مطلب »
لخته خون در مغز
مغز

لخته خون در مغز

لخته خون در مغز زمانی رخ می‌دهد که یک رگ خونی پاره شده و در محل آن  لخته تشکیل شده باشد. این لخته می‌تواند باعث

ادامه مطلب »

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

برای امنیت ، استفاده از سرویس ریکپچای گوگل الزامی است که منوط به خط مشی رازداری و شرایط استفاده گوگل است.