انواع بیماری ها و جراحی ستون فقرات | معرفی، تشخیص و درمان

بخش مهمی از سلامت جسمی افراد به سالم بودن ستون فقرات و حفظ توانایی های حرکتی اندام مختلف بستگی دارد. در اصل، انجام فعالیت های روزمره، راه رفتن و ایستادن، ورزش کردن و مواردی از این قبیل زمانی قابل اجرا است که ستون فقرات سالم باشد. با این حال، در بسیاری از موارد، در اثر بالا رفتن سن، استفاده بیش از حد از ستون فقرات و یا وقوع یک سانحه، امکان بروز اختلالات و ناهنجاری هایی در این ناحیه وجود دارد. بیماری های ستون فقرات در قسمت های مختلفی از آن بروز کرده و عوارض متعددی در پی خواهند داشت.

ستون فقرات از چند ناحیه اصلی شامل ستون فقرات گردنی، ستون فقرات قفسه سینه، ستون فقرات کمری و ستون فقرات ساکرال (لگنی) تشکیل شده است. در هر یک از این قسمت ها ممکن است اختلالاتی ایجاد شود که به درمان های تخصصی نیاز دارند. فتق دیسک، تنگی کانال نخاعی کمری، تغییر شکل ستون فقرات، شکستگی ستون فقرات، تومور نخاعی، اسکولیوز، فشرده سازی طناب نخاعی و فشرده سازی عصب نخاعی، از جمله مواردی هستند که باعث ایجاد اختلالات حرکتی می گردند. 

جراحی ستون فقرات

برای درمان هر یک از این اختلالات لازم است به یک پزشک متخصص مغز و اعصاب مراجعه نمود. متخصص مغز و اعصاب پس از معاینات فیزیکی اولیه، انجام تصویربرداری های تخصصی شامل ام آر آی و اشعه ایکس را برای فرد تجویز می کند. هر یک از اختلالات، بر اساس شدت آن قابل درمان است. انتخاب بهترین روش درمانی برای رفع بیماری های ستون فقرات به عهده پزشک متخصص مغز و اعصاب است. این درمان ها عمدتا در دو دسته کلی جراحی و غیر جراحی تقسیم بندی می شوند. در واقع، هر گاه اختلال ایجاد شده شدید و گسترده نباشد، پزشک متخصص مغز و اعصاب تلاش خود را به کار می گیرد تا با روش های غیر جراحی آن اختلال را بر طرف نماید. اما در مواردی که ناهنجاری به وجود آمده شدید باشد، انجام جراحی ستون فقرات با روش های مختلف به بهبود شخص کمک خواهد کرد.

در این مقاله قصد داریم به معرفی انواع بیماری های ستون فقرات و نحوه تشخیص آن ها اشاره کنیم. در نهایت خواهیم دید که یک جراح متخصص مغز و اعصاب مانند دکتر محمود یزدان پناهی می تواند به کمک انواع تکنیک های جراحی ستون فقرات، سلامت اسکلتی عضلانی بیماران را به آن ها بازگرداند.

بیماری های ستون فقرات ؛ بیماری عصب فشرده
محتوا نمایش

منظور از بیماری های ستون فقرات چیست؟

ساختار ستون فقرات به گونه ای است که تعدادی مهره به همراه ضربه گیرهایی تحت عنوان دیسک، بر روی یکدیگر قرار می گیرند. مجموعه دیسک ها و مهره های ستون فقرات، حفره های در مرکز خود دارند که کانال نخاعی از میان آن ها عبور می کند. در اصل، کانال نخاعی مسیری مطمئن برای عبور نخاع و رشته های عصبی مرتبط با آن است. وجود مهره ها و دیسک ها کمک می کند تا از وارد شدن ضربه مستقیم به نخاع و اعصاب مرتبط با آن پیشگیری به عمل آید. در این بین، دیسک هایی که در بین مهره های ستون فقرات واقع شده اند، از وارد شدن آسیب به مهره ها جلوگیری خواهند کرد.

افزایش سن، تصادفات رانندگی، سقوط از ارتفاع، چرخش ناگهانی، بلند کردن اجسام سنگین و یا استفاده بیش از حد از مهره های کمر، باعث بروز ناهنجاری ها و اختلالاتی در ستون فقرات می شود. برای مثال، ضربه مستقیم به دیسک کمر باعث بیرون زدگی آن خواهد شد. هنگامی که دیسک از محل خود خارج می شود به کانال نخاعی و عصب های مرتبط به نخاع فشار وارد می آورد. در نتیجه فرد در ناحیه آسیب دیده، احساس درد شدیدی خواهد داشت و به این ترتیب، در انجام فعالیت های روزمره خود به مشکل بر می خورد.

بیماری های ستون فقرات

بیرون زدگی دیسک کمر یا گردن در حالت های خیلی شدیدتر می تواند به پارگی دیسک منجر گردد. پارگی دیسک را فتق دیسک نیز می نامند که از رایج ترین بیماری های ستون فقرات به حساب می آید. برخی دیگر از مهم ترین بیماری های ستون فقرات که به وفور در بین افراد دیده می شوند عبارتند از:

  • تنگی کانال نخاعی کمری
  • اسکولیوز
  • شکستگی ستون فقرات
  • بروز تومور نخاع
  • فشردگی عصب نخاعی
  • فشردگی طناب نخاعی
  • خارهای استخوانی
  • اختلال سیاتیک
  • تنگی مجرای فورامینال
  • اسپوندیلولیستزیس
  • انواع آرتریت

انواع بیماری های ستون فقرات کدام اند؟

هر یک از بیماری های ستون فقرات می توانند در اثر حادثه و یا به صورت ژنتیکی ایجاد گردند. تشخیص صحیح علت بروز بیماری های ستون فقرات به عهده پزشک متخصص مغز و اعصاب است. در صورتی که علت این گونه بیماری ها به خوبی تشخیص داده شوند، پزشک به کمک درمان های جراحی یا غیر جراحی می تواند برای درمان آن ها برنامه ریزی نماید. در ادامه به معرفی برخی از بیماری های ستون فقرات می پردازیم.

بیماری های ستون فقرات ؛ بیرون زدگی دیسک

ستون فقرات از چند قسمت اصلی شامل موارد زیر تشکیل می شود:

  • ستون فقرات گردنی
  • ستون فقرات کمری
  • ستون فقرات قفسه سینه
  • ستون فقرات ساکرال یا لگنی
بیماری های ستون فقرات بیرون زدگی دیسک

در هر یک از این قسمت ها مخصوصا در نواحی کمر، قفسه سینه و گردن، بالشتک های ضد ضربه تحت عنوان دیسک بین مهره ها قرار گرفته اند. در مواردی که این دیسک ها در اثر ضربه یا سقوط، از جای خود خارج شوند، فشار اضافی بر کانال نخاعی تحمیل می کنند. در نتیجه عوارضی مانند بی حسی پاها، احساس درد شدید در ناحیه آسیب دیده، احساس ضعف و مواردی از این قبیل ایجاد می گردد. دیسک کمر، دیسک گردن و دیسک توراسیک از انواع بیماری های ستون فقرات مرتبط با بیرون زدگی دیسک محسوب می شوند.

معمولا پس از مراجعه به پزشک متخصص مغز و اعصاب و انجام تصویربرداری های تخصصی، وضعیت دیسک به طور دقیق مشخص می گردد. پس از آن، پزشک از طریق درمان های غیر جراحی برای بهبود وضعیت بیمار اقدام می کند. چنانچه بیماری های ستون فقرات شامل بیرون زدگی دیسک، بسیار شدید بوده و درمان های محافظه کارانه مانند فیزیوتراپی و دارو درمانی موثر واقع نگردند، انجام جراحی ستون فقرات گزینه درمانی مناسبی خواهد بود.

بیماری های ستون فقرات ؛ تنگی کانال نخاعی

تنگی کانال نخاعی نیز یکی دیگر از بیماری های ستون فقرات به حساب می آید. گاهی به دلیل رشد بیش از حد یک استخوان و یا وقوع تغییرات دژنراتیو در ناحیه ستون فقرات، کانال نخاعی باریک تر از حالت عادی خواهد شد. در واقع، فضای کافی برای عبور نخاع و اعصاب وجود نداشته و باریکی کانال باعث انقباض نخاع و اعصاب آن می گردد. در نتیجه، عوارضی مانند درد شدید، بی حسی و گزگز دست ها و پاها باعث ناراحتی فرد می شود. در نظر داشته باشید که تنگی کانال نخاعی عمدتا در ناحیه ستون فقرات گردنی و یا ستون فقرات کمری ایجاد می گردد. در هر حال، پزشک متخصص مغز و اعصاب از طریق درمان های جراحی و غیر جراحی می تواند این گونه اختلال را بر طرف نماید.

بیماری های ستون فقرات ؛ اسکولیوز

بیماری های ستون فقرات ؛ اسکولیوز

یکی دیگر از بیماری های ستون فقرات که عمدتا در نوجوانان دیده می شود، بیماری اسکولیوز یا انحراف جانبی ستون فقرات است. اسکولیوز معمولا می تواند از بیماری هایی مانند فلج مغزی و دیستروفی عضلانی ناشی شود. با این حال، در برخی از موارد، افراد از زمان کودکی و بدون هیچ گونه دلیل شناخته شده ای به اسکولیوز مبتلا می گردند.

در بسیاری از افراد، اسکولیوز خفیف بوده و نیازی به درمان های تهاجمی ندارد. اما در مواردی که با رشد کودک، شدت اسکولیوز افزایش پیدا می کند، این اختلال می تواند انواع ناتوانی های حرکتی را ایجاد نماید. در صورت افزایش شدت بیماری و عدم درمان به موقع، فضای موجود در قفسه سینه کاهش پیدا کرده و مانع از عملکرد صحیح ریه ها خواهد شد. از نظر دکتر محمود یزدان پناهی و بسیاری از پزشکان متخصص مغز و اعصاب، در چنین شرایطی، انجام جراحی ستون فقرات الزامی است.

بیماری های ستون فقرات ؛ تومور نخاع

یکی از بیماری های ستون فقرات که خطرهای زیادی می تواند برای سلامت بیمار در پی داشته باشد، رشد تومور نخاع است. تومور نخاعی عبارت است از توده ای که در کانال نخاعی یا در استخوان های ستون فقرات شروع به رشد می کند. برخی از این تومورها بر کانال نخاعی و غشای محافظ آن تاثیر می گذارند. در حالی که برخی دیگر به طور مستقیم عملکرد استخوان های ستون فقرات یعنی مهره ها را تحت تاثیر قرار می دهند. از جمله تومورهایی که در ناحیه نخاع شروع به رشد می کنند، می توان به گلیوما، آستروسیتوما و اپاندیوم اشاره نمود.

گاهی نیز تومورها در خارج از نخاع و غشای اطراف آن شروع به رشد می کنند و در نهایت، باعث فشردگی نخاع می گردند. مننژیوم، نوروفیبروم، شوانوما و تومورهای غلاف عصبی، در این گروه از بیماری های ستون فقرات قرار می گیرند.

بیماری های ستون فقرات ؛ خارهای استخوانی

خارهای استخوانی به برآمدگی های استخوانی گفته می شود که در امتداد لبه های استخوان ها و مفاصل بدن ایجاد می گردد. تشکیل خارهای استخوانی یا استئوفیت ها یکی از بیماری های ستون فقرات است که عمدتا باید از طریق جراحی ستون فقرات درمان گردد. یکی از دلایل اصلی ایجاد خارهای استخوانی، آسیب های مفصلی است که باعث بروز آرتروز می شوند.

خارهای استخوانی عمدتا در مفاصل مختلف ستون فقرات و ناحیه لگن ایجاد می گردند. از جمله علائم تشکیل خارهای استخوانی می توان به احساس ضعف و بی حسی در بازوها یا پاها و یا نیشگون گرفتن های عصبی اشاره کرد. در صورتی که این ناهنجاری در ناحیه باسن یا ستون فقرات کمر ایجاد شده باشند، می توانند راه رفتن و انجام فعالیت های روزانه را برای فرد سخت کنند.

بیماری های ستون فقرات ؛ تنگی فورامینال

فورامن به حفره های کوچکی گفته می شود که در مرکز مهره های ستون فقرات و دیسک ها وجود دارند. با قرار گرفتن فورامن ها در مقابل یکدیگر یک مسیر کانال مانند برای عبور نخاع فراهم می گردد. در صورتی که حفره های فورامن نسبت به حالت عادی باریک تر و یا سفت تر باشند، اختلال تنگی فورامینال به وجود می آید. تنگی فورامینال یکی از بیماری های ستون فقرات است که فشار وارد بر نخاع و رشته های عصبی آن را زیاد می کند. در نتیجه، عوارضی مانند درد شدید، بی حسی و ضعف در بخش هایی از بدن و یا اختلال در انجام فعالیت های حرکتی را در پی خواهد داشت.

به طور کلی، تنگی فورامینال عمدتا در افراد میانسال و مسن به چشم می خورد. در بسیاری از موارد، برای رفع تنگی فورامینال لازم است یک پزشک متخصص مغز و اعصاب جراحی ستون فقرات را برای بیمار انجام دهد.

بیماری های ستون فقرات ؛ تنگی فورامینال

بیماری های ستون فقرات ؛ بیماری عصب فشرده

یکی دیگر از بیماری های ستون فقرات که به دلایل مختلفی می تواند بروز کند، عصب فشرده است. هنگامی که فشار وارد بر اعصاب نخاعی بیش از حالت عادی باشد، اختلال عصب فشرده به وجود می آید. این حالت ممکن است در اثر فشار ناشی از استخوان ها، غضروف ها، تاندون ها یا ماهیچه های اطراف نخاع ایجاد گردد. از عوارض عصب فشرده می توان به درد ناحیه آسیب دیده، بی حسی و ضعف و یا سوزن شدن اندام مرتبط با آن عصب اشاره نمود. برای مثال، فشردگی عصب در ناحیه مچ دست می تواند منجر به درد و بی حسی در دست و انگشتان گردد که عمدتا تحت عنوان سندروم تونل کارپال شناخته می شود.

ناگفته نماند که اکثر اختلالات و بیماری های ستون فقرات مانند بیرون زدگی دیسک کمر یا گردن، در نهایت منجر به اختلال عصب فشرده خواهند شد. اختلال عصب فشرده عمدتا با درمان های غیر جراحی بر طرف می شود. با این حال، چنانچه شدت فشردگی بیش از حد باشد، پزشک متخصص مغز و اعصاب با انجام جراحی ستون فقرات، آن را بر طرف خواهد کرد.

بیماری های ستون فقرات ؛ بیماری اسپوندیلولیستزیس

بیماری اسپوندیلولیستزیس یکی از بیماری های ستون فقرات است که منجر به بی ثباتی آن می شود. در اثر بروز این نوع اختلال، مهره ها بیش از حد حرکت می کنند. جابجایی بیش از حد مهره ها، باعث ایجاد درد در ناحیه کمر می گردد. علاوه بر این، خارج شدن مهره ها از جای خود، فشار وارد بر کانال نخاعی را افزایش می دهد. این اختلال می تواند عوارضی مانند درد یا گزگز پا را در پی داشته باشد.

معمولا برای درمان بیماری اسپوندیلولیستزیس لازم است جراحی ستون فقرات با هدف ثابت کردن مهره ها انجام می گیرد. انتخاب بهترین روش جراحی به عهده پزشک متخصص مغز و اعصاب خواهد بود.

بیماری های ستون فقرات ؛ بیماری اسپوندیلولیستزیس

بیماری های ستون فقرات ؛ کیست سینوویال

یکی دیگر از بیماری های ستون فقرات که منجر به فشردگی اعصاب و احساس درد شدید می شود، کیست سینوویال نام دارد. کیست های سینوویال عمدتا در پایین ستون فقرات و در ناحیه کمر به وجود می آیند. کیست های سینوویال شامل کیسه های پر از مایعی هستند که در اثر انحطاط مفاصل فاست ایجاد می گردند. فشردگی اعصاب از عوارض اصلی این نوع کیست است.

کیست های سینوویال زایده های خوش خیمی هستند که معمولا از طریق درمان های غیر جراحی بر طرف می گردند. با این حال، در مواردی که اندازه آن ها بسیار بزرگ بوده و یا فشار زیادی بر اعصاب نخاعی وارد آورند، بهتر است از طریق جراحی ستون فقرات بر طرف شوند. در صورت عدم درمان به موقع کیست های سینوویال، فرد درد و گرفتگی را در کمر و پاها احساس می کند.

بیماری های ستون فقرات ؛ لوردوز

لوردوز به انحنای طبیعی گفته می شود که در ناحیه پایین ستون فقرات یعنی کمر وجود دارد. در مواردی که این انحنا بیش از حالت عادی باشد، شکم به سمت بیرون و لگن و ناحیه باسن به سمت عقب خمیده می شوند. ایجاد انحنای شدید در پایین کمر به دلایل مختلفی می تواند ایجاد گردد. قرار گرفتن وضعیت بدن در حالت نامناسب، ژنتیک، آسیب های ناشی از سوانح، ابتلا به بیماری های ستون فقرات و یا انجام برخی جراحی ها، از جمله علل بروز لوردوز هستند.

در مواردی که انحنا زیاد بوده و نتوان از طریق درمان های محافظه کارانه آن را بر طرف نمود، انجام جراحی توسط یک پزشک متخصص مغز و اعصاب مجرب و ماهر به درمان آن کمک خواهد کرد.

بیماری های ستون فقرات ؛ آرتروپاتی فاست

یکی دیگر از بیماری های ستون فقرات که زیر مجموعه آرتریت ها به حساب می آید، آرتروپاتی فاست نامیده می شود. این اختلال زمانی رخ می دهد که مفاصل فاست در ناحیه کمر تحلیل رفته و یا فرسوده شده باشند. بالشتک های محافظی که در بین مفاصل فاست در ستون فقرات حضور دارند، از ترکیب غضروف و مایع تشکیل شده اند. گاهی در اثر سایش و یا ضربه، این بالشتک ها دچار آسیب می گردند. در نتیجه، اصطکاک بین مفاصل فاست بیشتر شده و آرتروپاتی فاست به وجود می آید. این اختلال بسیار شبیه به زمانی است که مفاصلی مانند زانوها و یا لگن، ساییدگی بیش از حد پیدا کرده و نمی توانند به راحتی حرکت کنند. تورم و سفتی از عوارض آرتروپاتی فاست هستند.

روش های جراحی برای درمان بیماری های ستون فقرات کدام اند؟

عمده بیماری های ستون فقرات، در نهایت منجر به فشردگی اعصاب و یا کاهش توانایی های حرکتی در فرد می شوند. از این رو، معمولا هدف از انجام جراحی ستون فقرات، کاهش فشار وارد بر نخاع و رشته های عصبی خواهد بود. روش های جراحی مختلفی برای درمان بیماری های ستون فقرات وجود دارند که در ادامه به معرفی مختصر هر یک از آن ها می پردازیم.

جراحی دیسککتومی و میکرودیسککتومی

جراحی دیسککتومی برای درمان عمده بیماری های ستون فقرات از جمله فتق دیسک و یا فشردگی عصب مناسب است. هدف اصلی از انجام جراحی دیسککتومی، برداشتن بخش های کوچکی از بافت اتصال بین مهره ها است تا فشار وارد بر عصب به حداقل برسد. همچنین، این کار کمک می کند تا دسترسی پزشک جراح به دیسک آسیب دیده راحت تر شود. خارج کردن قطعات بیرون زده دیسک، فشار وارد بر اعصاب را کاهش داده و درد بیمار را از بین می برد.

جراحی فاستکتومی

یکی از روش های جراحی برای درمان بیماری های ستون فقرات، جراحی فاستکتومی است. مفاصل فاست به مفاصلی گفته می شود که استخوان های ستون فقرات را به یکدیگر متصل می سازند. هر مهره ستون فقرات 4 برآمدگی استخوانی تحت عنوان فاست دارد. ریشه های عصبی از مفاصل فاست عبور می کنند تا به کمک نخاع به بازوها، پاها و سایر قسمت های بدن بروند.

در صورتی که با افزایش سن، مفاصل فاست نظم خود را از دست داده و اصطکاک بین اعصاب ستون فقرات افزایش پیدا کند، اختلالی تحت عنوان آرتروپاتی فاست ایجاد می گردد. این اختلال درد شدیدی را برای بیمار به همراه دارد.

در چنین شرایطی عمل فاستکتومی توسط جراح مغز و اعصاب انجام می گیرد. طی این جراحی، قطعه کوچکی از لامینا برداشته می شود تا دسترسی به مفصل فاست راحت تر گردد. در نهایت، مقدار کمی از استخوان های ناحیه، برای کاهش فشار وارد بر اعصاب ستون فقرات برداشته می شود.

جراحی فیوژن ستون فقرات

وجود بی‌ثباتی در ستون فقرات باعث حرکت بیش از حد مهره ها بر روی یکدیگر می شود. در چنین شرایطی، پزشک متخصص مغز و اعصاب طی یک جراحی فیوژن ستون فقرات، دو مهره مجاور را به یکدیگر متصل می کند. پیچ ها و میله های کوچکی که برای اتصال مهره ها به کار می روند، کمک می کنند تا ثبات ستون فقرات بیشتر شده و درد بیمار کاهش پیدا کند. گاهی ممکن است برای جوش خوردن مهره ها به یکدیگر جراح از روش پیوند استخوان استفاده نماید. به این ترتیب که قطعه کوچکی استخوان، از قسمت دیگری از بدن به ستون فقرات پیوند می خورد.

جراحی فیوژن ستون فقرات

جراحی لامینکتومی و لامینوتومی

به قوس استخوانی مهره ها لامینا گفته می شود. هر گاه لامینا باعث فشردگی اعصاب در ستون فقرات شود، جراح مغز و اعصاب از طریق جراحی لامینکتومی این مشکل را بر طرف خواهد کرد. طی جراحی لامینکتومی، بخش هایی از لامینا برداشته می شود. ممکن است لامینکتومی در ترکیب با روش های جراحی دیگر نیز انجام گیرد.

در جراحی لامینوتومی نیز سوراخ های کوچکی در لامینا در قسمت بالا و پایین عصب فشرده شده ایجاد می گردد. این کار فشار وارد بر اعصاب عبوری از ستون فقرات را کاهش می دهد.

جراحی فرامینوتومی

رشته های عصبی مرتبط با نخاع از طریق حفره های بسیار ریزی تحت عنوان نوروفورامینا از نخاع به سمت بیرون منشعب می شوند. گاهی به دلایل مختلف با افزایش سن، نوروفورامیناها کوچکتر شده و در نتیجه فشار وارد بر رشته های عصبی زیاد می شود. جراحی فرامینوتومی کمک می کند تا علت تنگی نوروفورامینا تشخیص داده شود. برای مثال، استخوان، مواد دیسک و یا بافت های دیگر ممکن است به درون گذرگاه ها رشد کرده باشند. در هر حال، طی جراحی فرامینوتومی مقداری از بافت ها و مواد اضافه برداشته و اندازه سوراخ ها به حالت طبیعی بر می گردد.

جراحی تعویض دیسک

پیش از این اشاره کردیم که یکی از رایج ترین بیماری های ستون فقرات، بیرون زدگی دیسک در ناحیه کمر، گردن یا قفسه سینه است. امروزه نوع جدیدی از جراحی، تحت عنوان جراحی تعویض دیسک مصنوعی توسط جراحان مغز و اعصاب انجام می گیرد. در واقع، برای افرادی که به دلایل مختلفی دچار فتق دیسک یا بیرون زدگی حاد دیسک هستند، از یک دیسک مصنوعی جایگزین به جای دیسک آسیب دیده استفاده می شود. البته این روش جراحی در شرایطی مورد استفاده قرار می گیرد که روش هایی مانند جراحی فیوژن ستون فقرات برای درمان فرد موثر نباشند.

انواع روش های جراحی ستون فقرات

انواع روش های جراحی ستون فقرات که با هدف درمان بیماری های ستون فقرات انجام می گیرند، می توانند به صورت تهاجمی یا کمتر تهاجمی انجام گیرند. در واقع، تکنیک هایی که برای جراحی ستون فقرات به کار می روند، شامل سه نوع اصلی هستند:

  • جراحی باز
  • جراحی کم تهاجمی
  • جراحی با لیزر

در روش جراحی باز، پزشک جراح با ایجاد برش های گسترده ناحیه آسیب دیده را درمان می کند. این در حالی است که در جراحی ستون فقرات کم تهاجمی، از برخی ابزارها تحت عنوان آندوسکوپ استفاده می گردد. آندوسکوپی شامل یک لوله باریک همراه با نور و میکروسکوپ است که از طریق برش های ریز به ناحیه تحت جراحی وارد می گردد. در جراحی ستون فقرات کم تهاجمی با روش آندوسکوپی، اسکارهای ایجاد شده بسیار کوچک بوده و در نتیجه، دوران نقاهت بیمار بسیار کوتاه تر خواهد بود.

از لیزر نیز برای انجام جراحی ستون فقرات در موارد نادر کمک گرفته می شود. انجام جراحی کمر با لیزر نیز نسبتا کم تهاجمی بوده و دوران نقاهت را کوتاه می کند. با این حال، استفاده از لیزر در انجام جراحی ستون فقرات چندان فراگیر نشده است.

به طور کلی، انتخاب بهترین روش جراحی و سالم ترین تکنیک جراحی ستون فقرات برای درمان بیماری های ستون فقرات توسط پزشک متخصص مغز و اعصاب انجام می گیرد. در اصل، پزشک باید بر اساس وضعیت سلامت بیمار و شدت گستردگی اختلال، بهترین روش جراحی را برای درمان بیماری های ستون فقرات انتخاب نماید. هر چه تهاجم جراحی کمتر باشد، دوران نقاهت جراحی کوتاه تر خواهد شد.

بیماری های ستون فقرات

جراحی ستون فقرات با لیزر

یکی از روش‌های مدرن و مترقی در حیطه جراحی مغز و اعصاب، جراحی دیسک کمر با لیزر است؛ هرچند به کمک این روش، مشکلات مرتبط با دیسک گردن و دیسک توراسیک را هم می‌توان درمان کرد.

پروسه جراحی ستون فقرات با لیزر به شرح زیر می‌باشد:

دیسک‌ها ساختارهایی غضروفی و ارتجاعی هستند که بخش عمده‌ای از آن‌ها را آب تشکیل می‌دهد. در این روش، یک برش کوچک در ناحیه‌ی مد نظر ایجاد می‌کنند و یک اندوسکوپ (یه لوله انعطاف‌پذیر) را وارد بدن می‌کنند. در راس این اندوسکوپ، یک تیغه وجود دارد که به کمک آن، دیسکِ آسیب دیده را برش می‌دهند تا بتوانند اندوسکوپ را وارد دیسکِ مد نظر کنند. در راس اندوسکوپ، یک لیزر نیز وجود دارد که زمانی که وارد دیسک شد، با کمک انرژی گرمایی‌ای که تولید می‌کند، منجر به تبخیر آبِ موجود در دیسک می‌گردد. به دنبال این اتفاق، حجم دیسک کاهش می‌یابد و فشارِ موجود بر روی اعصابِ درگیر برداشته می‌شود و علائم بیمار مثل درد، بی‌حسی و ضعف عضلانی مرتفع می‌گردد.

از مزایای این روش می‌توان به بستری کوتاه مدت اشاره کرد. مدت زمان بستری در این عمل، چند ساعت است و پس از آن بیمار می‌تواند ترخیص شود؛ این در حالی است که در جراحی‌های تهاجمی، بیمار باید حداقل یک روز در بیمارستان بستری شود.

همچنین عوارض جراحی دیسک کمر با لیزر، از جراحی‌های تهاجمی کمتر است؛ برخی از این عوارض عبارتند از:

  • خونریزی
  • عفونت
  • پارگی سخت شامه و نشت مایع مغزی نخاعی
  • آسیب به نخاع و اعصاب منشا گرفته از آن

از معایب این روش می‌توان به احتمال بالای عود اشاره کرد. اگر بیمار دیسک کمر خود را با کمک لیزر درمان کند، حدود 40% ریسک عود و بیرون زدگی مجدد دارد؛ این در حالی است که در جراحی‌های تهاجمی، این ریسک به مراتب پایین‌تر می‌باشد. اگر فرد به دنبال جراحی با لیزر دچار عود شود، می‌توان با کمک جراحی‌های تهاجمی و یا انجام مجدد لیزر، بیمار را درمان کرد. لازم به ذکر است که احتمال عود، مرتبط با شدت آسیبِ وارده است؛ به عبارتی، هر چه میزان بیرون زدگی دیسک بیشتر باشد، احتمال عود آن نیز بیش‌تر است.

جراحی ستون فقرات با پیچ و مهره

تقریبا 67% بیمارانی که دچار بیرون زدگی دیسک کمر شده‌اند، در عرض 6 ماه، به‌طور کامل بهبود می‌یابند و فقط 10% موارد هستند که اصلا به درمان‌های دارویی جواب نمی‌دهند و نیاز به عمل جراحی پیدا می‌کنند؛ فلذا بهتر است در مورد انجام عمل جراحی سریعا تصمیم‌ گرفته نشود و حداقل 6 الی 8 هفته صبر کرد.

در این بازه زمانی، ما سعی می‌کنیم که درد بیمار را با کمک مسکن‌ها مثل ملوکسی‌کام، ناپروکسن و …. و همچنین استراحت کاهش دهیم. در صورتی که بیش از 2 ماه درد بیمار ادامه پیدا کند، تصمیم به انجام عمل جراحی می‌گیریم؛ چون استفاده طولانی مدت از مسکن‌ها برای بدن ضرر دارد و باید آن‌ها را قطع کنیم.

البته لازم به ذکر است که در مواردی نیاز به انجام عمل اورژانسی می‌باشد. در صورتی که میزان بیرون زدگی و پارگی دیسک شدید باشد و مستقیما بر روی نخاع فشار وارد کرده باشد، باید بیمار به صورت اورژانسی به اتاق عمل منتقل شود و تحت عمل جراحی قرار گیرد؛ چون در صورت به تعویق انداختن عمل جراحی، مشکلات نورولوژیک مادام‌العمر برای بیمار ایجاد می‌شود.

جراحی ستون فقرات با پیچ و مهره

برخی از علائم فشار بر روی نخاع عبارتند از:

  • بی‌حسی در هر دو پا
  • فلجی در هر دو پا
  • بی‌اختیاری در دفع ادرار و اجابت مزاج

هدف از انجام عمل جراحی، برطرف کردن فشار وارده بر عصب است و در صورتی که عصب آزاد شود، علائم بیمار برطرف می‌گردد.

شایع‌ترین عمل جراحی‌ای که در این زمینه انجام می‌شود، دیسککتومی کامل (Diskectomy) نام دارد که شامل خارج کردن تمام قسمت‌های دیسک آسیب دیده ‌است. در مواردی، دیسککتومی به‌صورت ناقص صورت می‌گیرد و فقط قسمت‌هایی از دیسک که آسیب دیده از بدن بیمار خارج می‌گردد. زمانی که دیسک آسیب دیده را خارج کنند، یکی از این دو کار برای بیمار صورت می‌گیرد:

  • به‌جای دیسک خارج شده، دیسک مصنوعی (پروتز) کار گذاشته شود. جنس این دیسک‌ها می‌تواند از دو لایه فلز (مثل پلاتین) با یک لایه پلی‌اتیلن گلایکول در بین آن‌ها (برای ایجاد انعطاف‌پذیری) باشد. همچنین استفاده از دیسک‌های محکم پلاستیکی در سال‌های اخیر بسیار مورد توجه قرار گرفته‌است.
  • روش دیگر این است که مهره‌‌ی بالا و پایین دیسک را با استفاده از گیره‌هایی به یکدیگر متصل کنند که به این عمل، فیوژن (Fusion) گفته می‌شود.

گاهی برای خارج کردن دیسک و برداشتن فشار از روی عصب، نیاز است که قسمت‌هایی از مهره هم خارج گردد که به این عمل، لامینکتومی (Laminectomy) می‌گویند.

استفاده از روش‌های میکروسکوپی در انجام جراحی دیسک کمری در سال‌های گذشته، سیر افزایش‌ یابنده‌ای داشته و از دقت بالایی برخوردار است و احتمال وارد کردن آسیب به عصب را کاهش می‌دهد.

جراحی ستون فقرات بدون بیهوشی

عمل خارج کردن دیسک را می‌توان با بیهوشی کامل، بی‌حسی نخاعی یا بی‌حسی موضعی انجام داد. در این عمل، بیمار بر روی شکم خود دراز می‌کشد و در قسمت‌های تحتانی کمر یک شکاف ایجاد می‌شود. عضلات روی مهره‌ها کنار زده می‌شود و زوائد خلفی مهره‌ها تراشیده می‌شود تا به اعصاب نخاعی دسترسی پیدا کنند. پس از شناسایی عصب درگیر، دیسک مسبب را خارج می‌کنند. اگر از بیرون زدگی دیسک، زمان نسبتا زیادی گذشته باشد، در اطراف آن یکسری زوائد استخوانی تشکیل می‌شود که باید آن‌ها هم تراش داده شوند. پس از خارج کردن دیسک، کاشت دیسک مصنوعی یا فیوژن مهره‌ها صورت می‌گیرد. زمان مورد نیاز برای انجام این نوع عمل جراحی، بسته به شدت آسیب و تعداد دیسک‌ها و اعصاب درگیر و همچنین بسته به شرایط بیمار و جراح می‌تواند متغیر باشد ولی میانگین انجام این عمل جراحی 1 تا 2 ساعت است.

احتمال موفقیت در عمل جراحی دیسک کمر، حدود 90% است و احتمال عود کمتر از 10% می‌باشد؛ این در حالی است که احتمال عود در روش جراحی با لیزر، حدود 40% می‌باشد.

جراحی ستون فقرات بدون بیهوشی

عوارض جراحی ستون فقرات

جراحی دیسک کمر مثل هر جراحی دیگری، یکسری عوارض دارد؛ هرچند این عوارض در قیاس با عمده‌ی جراحی‌ها به مراتب کمتر است. برخی از این عوارض عبارتند از:

  • عفونت: اگر مراقبت‌های بهداشتی پس از عمل به‌خوبی صورت نگیرد، ممکن است که در محل جراحی، فرد دچار عفونت شود که علائم آن به‌صورت درد، قرمزی، تورم و خروج ترشحات چرکی از محل جراحی است. استفاده از آنتی‌بیوتیک (مثل سفالکسین) برای پیشگیری از عفونت می‌تواند مفید باشد؛ ولی مهم‌ترین نکته انجام مراقبت‌های بهداشتی مثل تمیز کردن و ضدعفونی کردن محل جراحی و عوض کردن پانسمان به‌صورت مرتب است.
  • خونریزی: طبیعتا مثل هر عمل جراحی دیگری، در جراحی دیسک هم احتمال خونریزی وجود دارد؛ هرچند میزان خونریزی در این جراحی معمولا ناچیز است.
  • پارگی لایه‌های محافظ نخاع و اعصاب: در این عمل جراحی ممکن است لایه‌ محافظ نخاع و اعصاب (سخت‌شامه) دچار آسیب و پارگی شود که در این صورت فرد دچار نشت مایع مغزی نخاعی (CSF) می‌شود. در صورت نشت مایع، فرد دچار سردرد (بخصوص هنگامی که سرپا بایستد) ، وزوز گوش، تاری دید، تهوع و استفراغ، سرگیجه و …. می‌شود. این حالت را به‌راحتی با یک جراحی ترمیمی می‌توان برطرف کرد. تحقیقات نشان داده‌اند که در صورت وقوع پارگی، احتمال عفونت و نقایص عصبی افزایش پیدا نمی‌کند و این پارگی در طولانی مدت از خود اثر سوئی برجا نخواهد گذاشت.
  • آسیب به نخاع و اعصاب نخاعی: هرچند احتمال وارد شدن آسیب به این ساختارها کم است ولی به‌هرحال احتمال بروز چنین آسیب‌هایی هم وجود دارد.

درد بعد از عمل جراحی ستون فقرات

عمده بیماران پس از عمل جراحی ستون فقرات درد دارند. معمولا در چند ساعت اول پس از عمل، به علت درد شدید، برای بیمار مخدر تزریق می‌شود تا درد بیمار کنترل شود. پس از مدتی درد بیمار خود به خود برطرف می‌شود. بیمار می‌تواند از مسکن‌هایی مثل ناپروکسن، دیکلوفناک، ملوکسی‌کام، پردنیزولون، آمپول دگزامتازون و … برای کنترل درد خود بهره گیرد.

لازم به ذکر است که از مصرف مخدرها، به شکل سرخود، پرهیز نمایید؛ چون منجر به ایجاد وابستگی و اعتیاد می‌شود. همچنین استفاده از کورتون‌ها (پردنیزولون و دگزامتازون) به صورت طولانی مدت توصیه نمی‌شود؛ چون باعث ایجاد عوارضی مثل پوکی استخوان، خونریزی گوارشی و اختلال کلیوی می‌شود.

مراقبت‌های بعد از عمل جراحی ستون فقرات

همانطور که توضیح داده شد، یکی از مهم‌ترین نکات، رعایت مراقبت‌های بهداشتی در محافظت از زخم است. حتما زخم را روزی چندبار ضدعفونی کرده و پانسمان را تعویض کنید. در صورت مشاهده عوارض عفونت در محل جراحی مثل تورم، قرمزی، درد، ترشح چرکی، آبسه و… حتما به پزشک خود اطلاع دهید.

از پزشک خود در مورد محدودیت‌های پس از عمل جراحی سوال کنید. پس از بازگشت از اتاق عمل و رفع بیهوشی، بد نیست که از تخت پایین بیایید و چند قدم راه بروید. اغلب بیماران در همان 24 ساعت اول پس از جراحی از بیمارستان ترخیص می‌شوند.

در دوران نقاهت، از خم شدن به جلو، بلند کردن اجسام سنگین، ورزش‌های سنگین، دویدن و راه رفتن طولانی مدت، نشستن‌های طولانی‌مدت و رانندگی به مدت 4 هفته پرهیز کنید. بسیاری از بیماران از برنامه‌های توانبخشی (rehab) پس از عمل جراحی سود می‌برند. حتما راجع به ورزش‌هایی که احتمال عود دیسک کمری را کاهش می‌دهند، از پزشک خود سوال بفرمایید.

مراقبت های بعد از عمل جراحی ستون فقرات