تفاوت دیسک گردن و آرتروز گردن

تفاوت دیسک گردن با آرتروز گردن

با گذشت عمر، مفاصل و دیسک‌های گردن تسلیم فرسودگی و درنهایت پارگی شده و علائم مختلفی را ایجاد می‌کنند. انحطاط مهره‌ها باعث ایجاد اصطکاک و التهاب در مهره‌های گردن می‌شود. آرتروز گردن و دیسک گردن از شایع‌ترین بیماری‌های ستون فقرات در بین مردم مخصوصا سالمندان هستند. در این مقاله به تفاوت دیسک گردن و آرتروز گردن پرداخته‌ایم و علائم این دو بیماری را باهم بررسی کرده‌ایم.

اگر دچار گردن‌درد هستید یا احساس سفتی می‌کنید، ممکن است به آرتروز گردن دچار شده باشید. با این حال به دلیل شباهت زیاد این دو بیماری، حتما باید تحت نظر یک پزشک متخصص قرار گیرید تا تشخیص درست انجام شود. دکتر محمود یزدان پناهی یکی از بهترین متخصصان و جراحان ستون فقرات کشور است که دقیق‌ترین تشخیص‌ها و بهترین درمان‌ها را به بیماران ارائه می‌دهد. برای دریافت اطلاعات بیش‌تر به پیج اینستاگرام دکتر یزدان پناهی سر بزنید.

مشاوره با دکتر یزدان پناهی

آرتروز گردن چیست؟

آرتروز گردن به وضعیتی اشاره دارد که در آن تخریب غضروف و مهره‌های ستون فقرات در ناحیه گردن اتفاق می‌افتد. آرتروز معمولا به دلیل گذشت زمان و عمر رخ می‌دهد و بسیاری از افراد در جهان آن با آن درگیر هستند.

با پیرتر شدن انسان و افزایش عمر، مفاصل و دیسک‌های گردن که سال‌ها تحت فشار قرار گرفته‌اند، فرسوده شده باعث ایجاد اصطکاک و التهاب بین مهره‌های ستون فقرات می‌شوند. این فرآیند دژنراتیو ممکن است تنها به دلیل افزایش سن رخ دهد یا عوامل دیگری نیز مانند پارگی دیسک گردن در ایجاد و تشدید آن نقش داشته باشند.

این بیماری با زوال تدریجی غضروف مفصلی، بازسازی استخوان و تشکیل استئوفیت‌ها در مهره‌های گردن مشخص می‌شود. استئوفیت یا خار استخوانی بخشی از مهره است که به دلیل اصطکاک از راستای طبیعی خود خارج شده است. با گذشت زمان، تنش‌های مکرر و فرآیندهای دژنراتیو طبیعی منجر به شکستگی دیسک‌های مهره‌ای و مفاصل فاست می‌شوند. این منجر به از دست دادن ارتفاع دیسک و افزایش اصطکاک بین مهره‌های مجاور می‌شود.

تغییرات میکروسکوپی مرتبط با آرتروز گردن شامل نازک شدن یا انحطاط غضروف مفصلی، فیبروز حلقوی فیبروزوس (لایه بیرونی) و هسته پالپوزوس (هسته ژل مانند داخلی) دیسک‌های بین مهره‌ای و تشکیل برآمدگی‌های استخوانی غیرطبیعی است. این استئوفیت‌ها پاسخ بدن به بی‌ثباتی مفاصل و تلاش برای تثبیت بخش‌های آسیب‌دیده هستند، اما می‌توانند باعث فشردگی اعصاب شوند.

همانطور که آرتروز گردن پیشرفت می کند، علائم معمولاً به دلیل تغییرات ساختاری و فشردگی عصب ناشی از آن ایجاد می شود. گردن درد مزمن، سفتی، از دست دادن تحرک دهانه رحم و کرپیتوس (احساس ساییدن یا ترکیدن) در حین حرکت تظاهرات شایع هستند. علاوه بر این، رادیکولوپاتی ممکن است زمانی رخ دهد که اعصاب نخاعی که از ستون فقرات گردنی خارج می‌شوند آسیب ببینند و منجر به درد شدید، بی‌حسی، ضعف عضلانی یا اختلالات حسی در اندام‌های فوقانی شود.

علائم آرتروز گردن

  • گردن‌درد: آرتروز گردن با درد مزمن و موضعی در گردن ظاهر می‌شود. این درد به عنوان یک احساس عمیق و تیز مشخص می‌شود که ممکن است با حرکت تشدید شود.
  • سفتی: سفتی یکی از علائم رایج در آرتروز گردن است. سفتی درواقع کاهش دامنه حرکتی و احساس مقاومت در حین حرکات گردن است. افراد ممکن است هنگام چرخاندن سر یا نگاه کردن به سمت بالا یا پهلو دچار مشکل شوند.
  • رادیکولوپاتی: آرتروز گردن می‌تواند منجر به رادیکولوپاتی شود که عبارت است از تحریک یا فشرده شدن اعصاب نخاعی هنگام خروج از نخاع. این می‌تواند منجر به علائم مختلفی شود، از جمله:
    درد رادیکولار: اعصاب آسیب‌دیده می‌توانند باعث دردی شوند که از گردن به شانه‌ها، بازوها، دست‌ها یا انگشتان دست می‌رسد. درد ممکن است به دنبال یک مسیر عصبی خاص مانند ریشه‌های عصبی C6 یا C7 باشد. علت درد پشت گردن و شانه رادیکولوپاتی است.
    پارستزی: فشردگی عصب می‌تواند منجر به احساسات غیرطبیعی مانند گزگز، بی‌حسی یا احساس سوزن سوزن شدن در اندام‌های فوقانی در امتداد توزیع عصب آسیب‌دیده شود.
    ضعف: برخورد شدید با عصب ممکن است باعث ضعف عضلانی در اندام‌های فوقانی شود، به ویژه در عضلاتی که توسط اعصاب آسیب‌دیده عصب‌دهی می‌شوند. این ضعف می‌تواند بر قدرت و کنترل تاثیر بگذارد.
  • سردردهای سرویکوژنیک: آرتروز گردن می‌تواند به سردردهای سرویکوژنیک کمک کند، سردردهایی که ناشی از اختلال عملکرد یا درد در گردن هستند. این سردردها ممکن است به صورت یک درد مبهم ظاهر شوند که از گردن به پشت سر، شقیقه‌ها یا پیشانی منتقل می‌شوند.
  • حساسیت و کرپیتوس: در طول معاینه فیزیکی، حساسیت روی مفاصل آسیب‌دیده گردن ممکن است مشاهده شود. کرپیتوس، یک احساس ترک خوردگی است که می‌تواند در حین حرکات گردن در نتیجه مالش سطوح مفصلی زبر به یکدیگر احساس و شنیده شود.
  • اسپاسم عضلانی: عضلات اطراف گردن و شانه‌ها ممکن است در پاسخ به تحلیل مفصل دچار اسپاسم شوند. این اسپاسم‌ها تلاش بدن برای تثبیت ناحیه آسیب‌دیده و محافظت از آن در برابر آسیب بیش‌تر است.

علائم دیسک گردن

بیماری دیسک گردن، به شرایطی اطلاق می‌شود که دیسک‌های بین مهره‌ای در گردن دچار دژنراسیون، فتق یا سایر ناهنجاری‌های ساختاری می‌شوند. این دیسک‌ها به عنوان ضربه‌گیر بین مهره‌ها عمل می‌کنند و انعطاف‌پذیری را برای گردن فراهم می‌آورند. هنگامی که تحت تاثیر قرار می‌گیرند، طیف وسیعی از علائم را ایجاد می‌کنند. در ادامه شایع ترین علائم دیسک گردن را بررسی کرده‌ایم.

علائم دیسک گردن

  • رادیکولوپاتی: هنگامی که دیسک گردن دچار فتق یا تحلیل رفتگی می‌شود، می‌تواند به اعصاب نخاعی مجاور فشار وارد کرده و منجر به رادیکولوپاتی شود. رادیکولوپاتی می‌تواند علائم زیر را ایجاد کند:
    درد در گردن: ناراحتی موضعی در ناحیه گردن که اغلب با اسپاسم عضلانی همراه است.
    درد رادیکولار: دردی که از گردن به شانه، بازو و حتی پایین دست یا انگشتان می‌رسد.
    بی‌حسی و سوزن سوزن شدن: احساس بی‌حسی، گزگز، یا احساس سوزن سوزن شدن در نواحی آسیب‌دیده.
    ضعف: ضعف در ماهیچه‌ها که می‌تواند به صورت مشکل در گرفتن اشیا، ضعف در بازوها یا مشکل در مهارت‌های حرکتی ظریف ظاهر شود.
  • میلوپاتی گردنی: در برخی موارد، بیماری دیسک گردن می‌تواند منجر به فشرده شدن خود نخاع شده و در نتیجه وضعیتی به نام میلوپاتی گردنی ایجاد شود. این دسته از علائم را در زیر بررسی کرده‌ایم.
    از دست دادن هماهنگی: مشکلات در تعادل، راه رفتن و مهارت‌های حرکتی ظریف.
  • ضعف عضلانی: ضعف در بازوها و پاها که می‌تواند بر فعالیت‌های روزمره تاثیر بگذارد.
  • تغییرات حسی: تغییر حس در دست‌ها، مانند بی‌حسی یا کاهش حساسیت به لمس.
  • ناهنجاری‌های رفلکس: تغییر در رفلکس‌ها، مانند رفلکس‌های تند یا غایب.

همانطور که مشاهده کردید، تفاوت دیسک گردن با آرتروز گردن از نظر علائم بسیار ناچیز است؛ زیرا که بخش‌های آسیب‌دیده در هر دو بیماری تقریبا یکی هستند. با این حال نوع درد ممکن است در دو بیماری با یک‌دیگر متفاوت باشد؛ آرتروز گردن یک بیماری مزمن است و ممکن است درد آن سال‌ها طول بکشد و فرد در هر لحظه دردی را در گردن خود تجربه کند، اما درد دیسک گردن ممکن است موضعی و موقتی باشد.

پیشنهاد مطالعه: آیا دیسک گردن خوب میشود؟

تفاوت دیسک گردن و آرتروز گردن

تفاوت دیسک گردن و آرتروز گردن در علت ایجاد

  • آرتروز گردن: آرتروز گردن عمدتا به دلیل ساییدگی و پارگی غضروف و استخوان‌های گردن ناشی از افزایش سن ایجاد می‌شود.
  • بیماری دیسک گردن: بیماری دیسک گردن زمانی رخ می‌دهد که دیسک‌های گردن تحلیل می‌رود. این انحطاط می‌تواند ناشی از عواملی مانند کم‌آبی دیسک مرتبط با سن، فشار مکرر، آسیب یا استعداد ژنتیکی باشد.

تغییرات دژنراتیو

آرتروز گردن: دژنراسیون عمدتا مفاصل فاست را تحت تاثیر قرار می‌دهد و باعث فرسایش غضروف، ضخیم شدن استخوان و تشکیل استئوفیت‌ها می‌شود.

بیماری دیسک گردن: در دژنراسیون دیسک گردن، دیسک‌های آب خود را از دست می‌دهند، خاصیت ارتجاعی کم‌تری پیدا می‌کنند و ممکن است دچار ترک یا پارگی شوند.

تفاوت دیسک گردن و آرتروز گردن

تفاوت دیسک گردن و آرتروز گردن در درمان

  • آرتروز گردن: درمان آرتروز گردن ممکن است شامل تکنیک‌های مدیریت درد مانند درمان سرد یا گرم، فیزیوتراپی، تحریک الکتریکی عصب از طریق پوست، داروهای ضد التهابی غیراستروئیدی، شل‌کننده‌های عضلانی، تزریق کورتیکواستروئید و در موارد شدید، جراحی ستون فقرات باشد.
  • بیماری دیسک گردن: گزینه‌های درمانی برای بیماری دیسک گردن شامل اقدامات کم‌خطر مانند درمان با داروهای مختلف و مدیریت درد، فیزیوتراپی، ورزش برای دیسک گردن و استفاده از تجهیزات طبی گردن باشد. در برخی موارد، جراحی مانند دیسککتومی، لامینکتومی یا فیوژن ستون فقرات ممکن است توصیه شود. مراقبت های بعد از جراحی دیسک گردن توسط متخصص به شما ارائه می‌شود.

تفاوت دیسک گردن و گرفتگی عضلات

گرفتگی عضلات:

  • انقباض غیر ارادی و ناگهانی عضلات
  • اغلب ناشی از عواملی مانند استفاده بیش از حد از عضلات، فشار، وضعیت نامناسب یا استرس است.
  • می‌تواند باعث درد ناگهانی و شدید یا ناراحتی موضعی در گردن شود.
  • درمان شامل رسیدگی به علل زمینه‌ای، کشش و تکنیک‌های مدیریت درد است.

دیسک گردن:

  • دژنراسیون یا آسیب دیسک‌ها در گردن
  • می‌تواند در اثر افزایش سن، ساییدگی، آسیب، یا فشار مکرر ایجاد شود.
  • منجر به درد گردن می‌شود که ممکن است به شانه‌ها، بازوها یا دست‌ها تابیده شود.
  • می‌تواند باعث فشردگی عصب، بی‌حسی، گزگز و ضعف و گرفتگی عضلانی شود.
  • گزینه‌های درمانی از اقدامات کم‌خطر تا جراحی متغیر است.

تفاوت دیسک گردن و گرفتگی عضلات

به طور کلی خطرات گرفتگی گردن یکی از علائم دیسک گردن به شمار می‌روند. دیسک گردن به دلیل آسیب به دیسک و مهره‌ها ایجاد می‌شود؛ درحالی که گرفتگی عضلات می‌تواند دلایل زمینه‌ای مختلفی داشته باشد یا فقط به دلیل وضعیت نامناسب عضلات رخ دهد.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
dryazadanpanahi

دکتر یزدان پناهی

دانش‌اموخته‌ دانشگاه شهید بهشتی تهران. رتبه برتر بورد تخصصی جراحی مغز و اعصاب. سابقه ۷ سال انجام اعمال پیچیده قاعده جمجمه و تومور های‌مغزی و نخاع , سابقه ۷ سال اعمال پیچیده ستون فقرات

پست های مرتبط

سردرد در بارداری
مغز

سردرد در بارداری

بسیاری از افراد در دوران بارداری دچار سردردهای خفیف می‌شوند. این نوع سردردها اغلب می‌تواند در نتیجه تغییرات هورمونی ایجاد شود. این سردردها در چند

ادامه مطلب »
لخته خون در مغز
مغز

لخته خون در مغز

لخته خون در مغز زمانی رخ می‌دهد که یک رگ خونی پاره شده و در محل آن  لخته تشکیل شده باشد. این لخته می‌تواند باعث

ادامه مطلب »

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

برای امنیت ، استفاده از سرویس ریکپچای گوگل الزامی است که منوط به خط مشی رازداری و شرایط استفاده گوگل است.