تومور ناحیه پینه آل یا غده صنوبری

تومور ناحیه پینه آل یا غده صنوبری

تومور ناحیه پینه آل تومورهای اولیه سیستم عصبی مرکزی (CNS) هستند. این تومورها از مغز منشا می‌گیرند اما می‌توانند به نخاع گسترش یابند. در این مقاله با تومور ناحیه صنوبری و روش‌های درمان و تشخیص آن آشنا خواهیم شد. شما همچنین می‌توانید جهت دریافت نوبت معاینه و مشاوره جراحی با دکتر محمود یزدان پناهی با شماره‌های 02188376796 و 09128456980 تماس بگیرید. همچنین می‌توانید با مراجعه به صفحه اینستاگرام دکتر یزدان پناهی اطلاعات جدیدی در خصوص جراحی‌های مغز و اعصاب کسب نمایید.

غده صنوبری توسط رنه دکارت به عنوان “محل روح” توصیف شد و در مرکز مغز قرار دارد. وظیفه اصلی غده صنوبری دریافت اطلاعات در مورد وضعیت چرخه نور و تاریکی از محیط و انتقال این اطلاعات به قشر مغز و تولید و ترشح هورمون ملاتونین است. غده پینه آل در انسان یک اندام کوچک (100-150 میلی گرم)، بسیار عروقی و یک اندام عصبی و غده‌ای ترشحی است. این غده در خط میانی مغز، خارج از سد خونی مغزی قرار دارد و توسط یک ساقه کوتاه به سقف بطن سوم متصل است.

درخواست مشاوره رایگان

برای دریافت مشاوره اولیه توسط دکتر یزدان پناهی فرم زیر را پر کنید.

تومور مغزی پینه آل چیست؟

تومورهای پینه آل نسبتاً نادر هستند و حدود 1 درصد از تومورهای مغزی بزرگسالان را تشکیل می دهند – معمولاً بین سنین 20 تا 40 سالگی رخ می‌دهند. اما این تومورها در کودکان شایع تر هستند و حدود 3 تا 11 درصد تومورهای مغزی کودکان را تشکیل می دهند. این تومورها ممکن است با ایجاد فشار به سایر قسمت‌های مغز مشکلاتی ایجاد کنند.

علت بیشتر تومورهای ناحیه پینه آل مشخص نیست. پینئوبلاستوم که در ادامه با آن آشنا می‌شویم، می‌تواند در افراد مبتلا به اختلال ژنتیکی ارثی رتینوبلاستومای دو طرفه رخ دهد.

تومور پینه آل چیست؟

تومورهای ناحیه پینه آل

تومورهای سیستم عصبی مرکزی بر اساس محل تومور، نوع تومور، میزان گسترش تومور، یافته‌های ژنتیکی، سن بیمار و تومور باقیمانده پس از جراحی، درجه بندی می‌شوند. تومورهای ناحیه پینه آل بر اساس ویژگی‌هایشان در چهار درجه و زیرگروه دسته بندی می‌شوند.

  • پینئوسیتوم درجه یک تومورهای درجه پایین هستند. این بدان معنی است که سلول‌های تومور به آرامی رشد می‌کنند.
  • تومورهای پارانشیمی یا پاپیلاری پینه آل درجه 2 یا 3 ناحیه پینه آل هر دو تومورهای درجه متوسط ​​هستند. این بدان معناست که تومورها پس از جراحی مغز و اعصاب شانس بیشتری برای بازگشت دارند.
  • پینئوبلاستوم درجه 4 بدخیم (سرطانی) است. این بدان معنی است که این تومورهای رشد سریعی داشته و تمایل به حمله به بافت مجاور دارند.

پینئوبلاستوما در 20 سال اول زندگی شایع تر است. همه تومورها، به جز تومورهای پاپیلاری ناحیه پینه آل، در زنان کمی بیشتر از مردان ایجاد می‌شوند.

آیا کیست پینه آل خطرناک است؟

نرخ بقای نسبی 5 ساله برای بیماران مبتلا به تومورهای ناحیه پینه آل 69.5٪ است، اما بدانید که عوامل زیادی می‌توانند بر پیش آگهی تأثیر بگذارند. این شامل درجه و نوع تومور، ویژگی‌های سرطان، سن و سلامت فرد در هنگام تشخیص، و نحوه پاسخ آنها به درمان است. بسیاری از افراد مبتلا به تومور پینه آل نتیجه درمانی خوبی دارند.

آیا کیست پینه آل خطرناک است؟

تشخیص تومور پینه آل

برخی از تومورهایی که در ناحیه پینه آل ایجاد می‌شوند دارای سطوح بالایی از مواد شیمیایی خاص (بتا-HCG، AFP و CEA) هستند که می‌توانند در مایع مغزی نخاعی و یا خون شناسایی شوند. در صورت تشخیص، بیوپسی (نمونه برداری) جراحی ممکن است لازم نباشد. ام آر آی مغز نیز تومور پینه آل مغز را نشان دهد.

به دلیل نادر بودن تومورهای پینه آل ممکن است این تومورها با تومور هیپوفیز اشتباه شده و تشخیص نادرستی داده شود. یک شرح حال مناسب و معاینه عصبی به پزشک در ارائه یک تشخیص مناسب کمک می‌کند. پزشک ممکن است رفلکس، قدرت عضلانی و حرکت و هماهنگی چشم و دهان بیمار را آزمایش کند. در موارد شک به تومور ناحیه پینه‌آل موارد زیر برای بیمار درخواست می‌شود:

  • MRI: از امواج رادیویی، مغناطیسی و کامپیوتر برای تهیه تصاویر دقیق از مغز و نخاع استفاده می‌کند.
  • بیوپسی: در این روش سلول‌های تومور برداشته می‌شوند و برای آزمایش به آزمایشگاه فرستاده می شوند. این کار برای تعیین نوع و درجه تومور انجام می‌شود.
  • تپ ستون فقرات (پانکسیون کمری): پزشک از یک سوزن نازک که بین استخوان‌های ستون فقرات بیمار قرار می‌گیرد استفاده می‌کند تا مقدار کمی از CSF را خارج کند. نمونه به دست آمده برای سلول‌های تومور و سایر مواد مورد آزمایش قرار می‌گیرد.
  • آزمایشات خون نیز می‌تواند برای اندازه گیری سطوح موادی مانند ملاتونین در خون بیمار استفاده شود.

علائم فعال شدن غده پینه آل

علائم مربوط به تومورهای ناحیه پینه آل به محل تومور بستگی دارد. تومورهای ناحیه پینه آل ممکن است باعث افزایش فشار مغز به دلیل تولید بیش از حد مایع مغزی نخاعی (CSF) یا انسداد جریان طبیعی آن شوند. این مشکل به عنوان هیدروسفالی شناخته می‌شود.

شایع ترین علائم تومور مغزی پینه آل می‌تواند شامل موارد زیر باشد:

  • سردرد
  • حالت تهوع
  • استفراغ
  • مشکل در حرکات چشم
  • مشکل در تعادل
  • مشکل در راه رفتن
  • اختلالات خواب و بیداری

درمان تومور پینه آل

اولین درمان برای تومورهای ناحیه پینه آل در صورت امکان جراحی است. هدف از جراحی به دست آوردن بافتی برای تعیین نوع تومور و برداشتن هر چه بیشتر تومور با کمترین علائم و عوارض بعد از عمل تومور مغزی خوش خیم و بدخیم برای فرد است.

درمان‌های بعد از جراحی ممکن است شامل پرتو درمانی، شیمی درمانی یا آزمایشات بالینی باشد. آزمایش‌های بالینی، با شیمی‌درمانی جدید، درمان هدفمند، یا داروهای ایمونوتراپی نیز ممکن است در دسترس باشند و می‌توانند یک گزینه درمانی احتمالی باشند. نوع درمان توسط تیم درمانی بیمار بر اساس سن بیمار، مقدار تومور باقی مانده پس از جراحی، نوع تومور و محل تومور انتخاب می‌شود.

دوره نقاهت بعد از عمل تومور مغزی با توجه به وسعت جراحی و تومور مشخص خواهد شد. اکثر بیماران می‌توانند فعالیت های عادی خود را از سر بگیرند و در عرض 6 تا 12 هفته به سر کار بازگردند.

درمان تومور ناحیه پینه آل

جراحی تومور پینه ال

مانند بسیاری از تومورهای مغزی دیگر، تومورهای ناحیه پینه آل به بهترین وجه با جراحی درمان می‌شوند. این جراحی که رزکشن نامیده می‌شود، تمام یا بخشی از تومور را حذف می‌کند، هر چه مقدار تومور بیشتری برداشته شود، پیش آگهی بهبودی بهتری خواهد بود. این روش‌های جراحی بسیار دشوار هستند و ممکن است چندین ساعت طول بکشد.

برای یک تومور مغزی خوش خیم، جراحی ممکن است تنها چیزی باشد که نیاز است. رزکشن کامل یک تومور خوش خیم پینه آل اغلب یک درمان کامل است. اگر تومور مغزی بدخیم باشد، احتمالاً بیمار برای برداشتن هر چه بیشتر تومور به جراحی نیاز خواهد داشت و به دنبال آن شیمی درمانی یا پرتودرمانی برای از بین بردن سلول های تومور باقیمانده نیاز خواهد بود. در برخی شرایط، حذف قطعی تومور پس از شیمی درمانی اتفاق می‌افتد که می‌تواند اندازه تومور را کوچک کند، بنابراین احتمال برداشتن کامل تومور را افزایش می‌یابد.

درمان هیدروسفالی تقریباً همیشه برای بیماران مبتلا به تومورهای ناحیه پینه آل مورد نیاز است. آندوسکوپی ونتریکولوستومی سوم (ETV) روش ارجح برای درمان هیدروسفالی در این بیماران است. این روش می‌تواند به صورت جراحی قاعده جمجمه یا در قسمتی دیگر از مغز انجام شود. اغلب این روش به طور همزمان با بیوپسی تومور با استفاده از یک روش جراحی کم تهاجمی انجام می شود. اگر ETV امکان پذیر نیست، قرار دادن شانت جایگزین است.

جهت جراحی و معاینه تومور ناحیه پینه آل می‌توانید به مطب دکتر محمود یزدان پناهی مراجعه نمایید. همچنین دکتر یزدان پناهی به عنوان جراح مغز و اعصاب در بیمارستان‌های تریتا و بانک ملی بیماران مبتلا به تومور پینه‌آل را ویزیت و جراحی می‌نمایند.

منابع:

https://weillcornellbrainandspine.org/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov//

https://www.cancer.gov/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov//

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
dryazadanpanahi

دکتر یزدان پناهی

دانش‌اموخته‌ دانشگاه شهید بهشتی تهران. رتبه برتر بورد تخصصی جراحی مغز و اعصاب. سابقه ۷ سال انجام اعمال پیچیده قاعده جمجمه و تومور های‌مغزی و نخاع , سابقه ۷ سال اعمال پیچیده ستون فقرات

پست های مرتبط

درمان دیسک گردن بدون جراحی
ستون فقرات و نخاع

درمان دیسک گردن بدون جراحی

دیسک گردن یکی از شایع‌ترین بیماری‌ها مخصوصا بین سالمندان است که به شکل طبیعی با افزایش سن رخ می‌دهد. روش‌های درمانی مختلفی برای درمان دیسک

ادامه مطلب »

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

برای امنیت ، استفاده از سرویس ریکپچای گوگل الزامی است که منوط به خط مشی رازداری و شرایط استفاده گوگل است.