بیهوشی بعد از عمل جراحی مغز

بیهوشی بعد از عمل جراحی مغز

جراحی مغز و اعصاب یکی از روش‌های درمانی برای درمان بیماری‌های مغزی مانند تومور مغزی است. جراحی معمولا به دلیل خطراتی ذاتی که دارد، به عنوان آخرین روش در نظر گرفته می‌شود و درمان‌هایی مانند رادیوتراپی تومور مغزی در اولویت قرار می‌گیرند. در حین جراحی بیمار تحت بیهوشی قرار می‌گیرد تا دردی را احساس نکند و خطرات جراحی نیز کاهش پیدا کنند. در این مقاله به بررسی بیهوشی بعد از عمل جراحی مغز پرداخته‌ایم.

دکتر محمود یزدان پناهی یکی از بهترین متخصصان و جراحان مغز و اعصاب است که تیمی متشکل از پزشکان متخصص و حرفه‌ای دارد. دکتر یزدان پناهی جراحی‌های مغز و اعصاب را با کم‌ترین عارضه پس از جراحی انجام می‌دهد و بیماران رضایت بالایی از عملکرد دکتر دارند. برای دریافت اطلاعات بیشتر و دیدن ویدئوهایی در این زمینه می توانید پیج اینستاگرام دکتر یزدان پناهی را دنبال کنید.

مشاوره با دکتر یزدان پناهی

سطح هوشیاری بعد از عمل مغز

سطح هوشیاری بعد از جراحی مغز و اعصاب به عوامل مختلفی مانند نوع و محل جراحی، سلامت کلی فرد و موفقیت جراحی بستگی دارد. در برخی موارد، افراد ممکن است بلافاصله پس از جراحی به دلیل بیهوشی، تغییراتی در هوشیاری داشته باشند. با این حال اگر هیچ عارضه‌ای وجود نداشته باشد، اکثر افراد به تدریج هوشیاری خود را در حین بهبودی پس از جراحی به دست ‌آورند.

پس از جراحی مغز، زمانی که فردی تحت بیهوشی قرار گرفته باشد، معمولا به تدریج از بیهوشی خارج می‌شود. در ابتدا، با از بین رفتن اثرات بیهوشی، ممکن است دچار گیجی و سردرگمی شوند. در این دوره سطح هوشیاری متفاوت است و ممکن است بیمار اتفاقات را به شکل خاصی تجربه کند.

با دفع داروهای بیهوشی از بدن، افراد اغلب هوشیاری و آگاهی کامل را به دست می‌آورند. هرچند ممکن است بیماران برای چند ساعت یا حتی چند روز پس از جراحی احساس خواب‌آلودگی کنند.

هوشیاری بعد از عمل تومور مغزی چقدر است؟

هوشیاری بعد از عمل تومور مغزی

سطح هوشیاری پس از جراحی و درمان تومور مغزی از فردی به فرد دیگر متفاوت است. این موضوع به عوامل مختلفی از جمله محل و اندازه تومور و روش جراحی انجام‌شده بستگی دارد. به عنوان مثال ممکن است مدت زمان بیدار شدن بیمار پس از بیهوشی در عمل تومور مغزی خوش خیم با تومور مغزی بدخیم متفاوت باشد.

پس از جراحی یک تومور مانند تومور هیپوفیز، بیماران معمولا انتقال تدریجی از بیهوشی به بیداری و آگاهی را تجربه می‌کنند. در ابتدا، با از بین رفتن اثرات بیهوشی، ممکن است احساس گیجی در بیمار وجود داشته باشد. با این حال با گذشت زمان در دوره نقاهت بعد از عمل تومور مغزی و دفع مواد بیهوشی از بدن، آگاهی به تدریج افزایش پیدا می‌کند.

توجه به این نکته مهم است که زمان  بهبودی هر فرد منحصر به فرد است. برخی از افراد ممکن است مدت کوتاهی پس از جراحی هوشیاری کامل خود را به دست آورند، در حالی که برخی دیگر ممکن است پس از گذشت زمان بسیار زیادتری بیدار شوند. علاوه بر این، تجربه سطوح مختلفی از خستگی یا تغییرات شناختی و ادراک در طول دوره بهبودی برای بیماران غیرعادی نیست.

این مقاله را از دست ندهید: علائم تومور مغزی در زنان

مدت زمان بیهوشی بعد از عمل خونریزی مغزی

مدت زمان بیهوشی بعد از عمل خونریزی مغزی و لخته خون در مغز به عوامل متعددی مانند روش جراحی، سلامت بیمار و میزان خون‌ریزی و اندازه لخته متفاوت است.

به طور کلی طول بیهوشی برای این نوع عمل می‌تواند از چند ساعت تا نزدیک به یک روز متغیر باشد. در طول جراحی، بیهوشی با دقت انجام می‌شود تا بیمار کاملا بیهوش و بدون درد بماند، از این رو ماده بیهوشی نسبتا زیادی به بیمار تزریق می‌شود و بیمار تا دفع آن زیر بیهوشی باقی می‌ماند.

پس از عمل، تیم پزشکی به تدریج اثرات بیهوشی را کاهش می‌دهند تا بیمار تا از بیهوشی بیدار شود. مدت زمان این فرآیند نیز می‌تواند از فردی به فرد دیگر متفاوت باشد. با این حال هر بیمار معمولا پس از چند ساعت بیدار می‌شود.

تیم پزشکی از نزدیک علائم حیاتی و وضعیت عصبی بیمار را در این مدت تحت نظر خواهند داشت و درد بیمار و عارضه‌های احتمالی را نیز مدیریت خواهند کرد.

مدت زمان بیهوشی بعد از عمل خونریزی مغزی

مدت زمان به هوش آمدن بعد از عمل مغز

همانطور که اشاره شد زمان بیدار شدن هر بیمار پس از بیهوشی و جراحی به عوامل مختلفی بستگی دارد. این زمان در جراحی‌های مختلف متفاوت است و ممکن است پزشک بتواند زمان بیدار شدن را قبل از عمل و با آزمایشاتی مانند ام آر آی مغز تخمین بزند. 

پس از جراحی مغز، بیماران در بخش مراقبت‌های ویژه یا یک واحد تخصصی عصبی تحت نظارت دقیق قرار می‌گیرند. تیم پزشکی به طور مداوم علائم حیاتی، وضعیت عصبی و پاسخ بیمار به محرک‌ها را در این مرحله ارزیابی ‌می‌کند.

با شروع از بین رفتن اثرات بیهوشی، فرد به تدریج هوشیاری خود را به دست می‌آورد. علائم اولیه اغلب شامل باز کردن چشم‌ها، پاسخ به محرک‌های کلامی یا نمایش حرکات در پاسخ به سوالات مختلف است. با این حال احساس گیجی و مشکل در ادراک یا حتی هذیان گفتن پس از بیهوشی غیرطبیعی نیست.

مدت زمان به هوش آمدن بعد از عمل مغز چقدر است؟

مدت زمان بستری پس از جراحی مغز با توجه به پیچیدگی جراحی، سلامت فردی و پیشرفت کلی بهبودی می‌تواند برای هر بیمار متفاوت باشد. برخی از افراد ممکن است در عرض چند روز مرخص شوند، در حالی که برخی دیگر ممکن است برای نظارت مستمر و توان‌بخشی نیاز به بستری طولانی‌تری داشته باشند.

آیا کما بعد از جراحی مغز اتفاق می افتد؟

کما یک اتفاق نسبتا نادر پس از جراحی مغز است، اما احتمال رخ دادن آن در شرایط خاص وجود دارد؛ به خصوص در پس از جراحی‌های پیچیده یا جراحی‌هایی که در نزدیکی قسمت‌های حساس‌تر مغز اتفاق می‌افتند. کما به حالتی از بیهوشی طولانی مدت اشاره دارد که در آن فرد به محرک‌های خارجی پاسخ نمی‌دهد.

در طول جراحی مغز، تیم جراحی اقداماتی را برای به حداقل رساندن خطر عوارض انجام می‌دهد و بیمار را از نزدیک تحت نظر دارد. با این حال، جراحی‌های مربوط به مغز دارای خطرات غیر قابل انکار هستند؛ از جمله احتمال تورم، خون‌ریزی، فشار مغز، عفونت یا آسیب به ساختارهای اطراف مغز.

آیا کما بعد از جراحی مغز اتفاق می افتد؟

در برخی موارد، علیرغم بهترین تلاش‌های تیم پزشکی، ممکن است عوارضی ایجاد شود که منجر به کما شود. این عوارض می‌تواند شامل تورم شدید مغز، خون‌ریزی در داخل مغز یا قطع جریان خون به مناطق حیاتی مغز باشد. با این حال کما در اکثر جراحی‌ها اتفاقی بسیار نادر است و احتمال بسیار کمی وجود دارد که بیمار به کما رود. علاوه بر این، یک بیماری قبلی مغزی یا سایر عوامل پزشکی غیرمرتبط با جراحی نیز می‌توانند در بروز کما نقش داشته باشد.

اگر کما پس از جراحی مغز اتفاق بیفتد، نشان‌دهنده یک اتفاق خطرناک است و بیمار باید سریعا تحت نظر پزشک قرار گیرد. تیم پزشکی برای شناسایی علت زمینه‌ای، تثبیت بیمار و ارائه درمان مناسب برای بهبود وضعیت فرد و به حداقل رساندن عوارض احتمالی تلاش می‌کند. با این حال بیدار شدن از کما به عوامل مختلفی بستگی دارد و در صورت وارد شدن آسیب زیاد به مغز، ممکن است بیمار از کما بیدار نشود.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
dryazadanpanahi

دکتر یزدان پناهی

دانش‌اموخته‌ دانشگاه شهید بهشتی تهران. رتبه برتر بورد تخصصی جراحی مغز و اعصاب. سابقه ۷ سال انجام اعمال پیچیده قاعده جمجمه و تومور های‌مغزی و نخاع , سابقه ۷ سال اعمال پیچیده ستون فقرات

پست های مرتبط

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

برای امنیت ، استفاده از سرویس ریکپچای گوگل الزامی است که منوط به خط مشی رازداری و شرایط استفاده گوگل است.